Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonazene Miskolcon is folytatódhat

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Tóth László |  2022. július 14. 11:14

Ünnepélyes keretek között vállaltak önkéntes tartalékos katonai szolgálatot a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar tagjai július 13-án, Miskolcon.

TOT_1361

Czill István alezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnokhelyettese a szerződéskötés alkalmából rendezett ünnepségen az egyenruha szimbolikus jelentőségét hangsúlyozta. Mint mondta: viselése ugyanis nemcsak a haza és az állampolgárok védelme iránti elkötelezettséget mutatja, hanem egyet jelent a Magyar Honvédség értékeinek – többek között a hazafiasság és bajtársiasság - képviselésével. „Az egyenruha a valahova tartozásnak is a jelképe, a tartalékos katonává válással a szerződést kötött állampolgárok egy fontos küldetést ellátó, egyre bővülő közösség tagjai lettek” – fogalmazott.

TOT_1437

A szerződés ünnepélyes aláírása után Fazekas György alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Védelmi Bizottság titkára köszöntötte a 17 szerződést kötött tartalékos katonát, akik a 10. Majthényi Károly Területvédelmi Zászlóaljban teljesítik majd szolgálatukat. „Fontos a múlt, de még fontosabb a jövő” – utalt a magyar katonazenekarok közel 1000 éves történetére, amely során végig összekötő kapcsot jelentettek a társadalom és a honvédség között. Az alezredes szerint a zene nemcsak a nemzeti öntudat erősítésének egyik leghatékonyabb szócsöve, de olyan érzéseket is képes közvetíteni, amik sokszor szinte megfoghatatlannak tűnnek, például a hazaszeretetet vagy az elhivatottságot.

TOT_1448

Lendvai Péter, tartalékos hadnagy, a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar vezetője szerint hasonló művészeti testületekre mindig szükség van és lesz is, hiszen egyfajta közös nyelvként szolgálnak a civil szféra és a katonák számára. Mint fogalmazott: véleménye szerint éppen emiatt olyan vonzó a csatlakozás lehetősége a fiatalok körében, sokan érzik azt, hogy tehetségükkel szolgálni tudják hazájukat.

A hadnagy elárulta, augusztus 19-én, a nagybarcai túlélő honvédelmi tábor záróünnepségén fognak először fellépni.