Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kelet-kínai tengeri szigetekről tárgyalt a kínai és a japán külügyminiszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: illusztráció |  2023. február 7. 15:18

A Kelet-kínai tenger vitatott hovatartozású, Tokió fennhatósága alatt álló szigeteiről tárgyalt telefonon Csin Kang kínai és Hajasi Josimasza japán külügyminiszter február 3-ára virradó éjjel.

kina_japan_targyalas_cover

A szigetek, melyekre mind Kína, mind Japán igényt tart, hosszú ideje jelentenek vitás kérdést a kétoldalú kapcsolatokban.

A területet Kína Tiaojü-, Japán Szenkaku-szigeteknek nevezi. Hivatalba lépése óta első, 50 perces megbeszélésükön a kínai tárcavezető elmondta japán hivatali partnerének, Peking reméli, Tokió meg tudja akadályozni, hogy a jobboldali erők vitát provokáljanak a szigetek ügyében – közölte a kínai külügyminisztérium.

Hajasi azt mondta, hogy a kétoldalú kapcsolatokat sok kihívás és aggodalom terheli, valamint a japán közvélemény szélsőségesen szigorú Kínával kapcsolatban – áll a japán külügyminisztérium közleményében. A japán tárcavezető komoly aggodalmát fejezte ki a kelet-kínai szigetekkel, valamint a Japán közelében végzett, egyre aktívabb kínai katonai tevékenységgel kapcsolatban.

A japán közlemény szerint a két politikus egyetértett abban, hogy együtt kell működniük a konstruktív és biztos kapcsolat kialakításán, fenn kell tartaniuk a közvetlen kommunikációt, beleértve a csúcstalálkozók lehetőségét. Hajasi a telefonbeszélgetést követően összehívott sajtótájékoztatóján elmondta, a megbeszélést jó kezdetnek tekintik, és Csin meghívta őt Kínába, a magas szintű találkozó időpontját azonban még meg kell szervezni. Ez lenne az első japán külügyminiszteri látogatás 2019 decembere óta Pekingben.

Macuno Hirokazu kabinetfőtitkár pénteken megerősítette, hogy a két miniszter beszélt egymással, és megállapodtak abban, hogy együttműködő, pozitív kapcsolatok kialakításán dolgoznak.