Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Váratlan győzelem - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. február 7. 14:00

A napjainkban is érzékelhető skót–angol ellentét több évszázados múltra tekint vissza, s számos film alapjául szolgált. Ezek sorába tartozik az ausztrál származású színész–rendező, Mel Gibson öt Oscar-díjjal jutalmazott alkotása, A rettenthetetlen, amely ugyanakkor korántsem a történeti hűségének köszönheti máig tartó népszerűségét.

MH_borito_2023_02

Az 1995-ben bemutatott filmet követő kritikák nagy részét a történelmi tények eltorzítása miatt kapta Mel Gibson és csapata. A pontatlanság már a címben is tetten érhető, hiszen a „Rettenthetetlen” (Braveheart) jelzővel nem az alkotás középpontjába állított William Wallace-t, hanem Skócia akkori királyát, Robert Bruce-t illették. Ő volt az, aki 1314. június 23–24-én, Bannockburn városka közelében maroknyi seregével csatát állt és valószínűtlen győzelmet aratott a többszörös angol túlerővel szemben. Ez a siker komolyan hozzájárult országa 1328-ban bekövetkezett függetlenségének kivívásához.

Árulás, kétszínűség, orgyilkosság

Az angolok 1296-ban törtek be Skóciába, és két évig tartó kegyetlen küzdelem után elfoglalták azt. A 14. század elején azonban Robert Bruce mozgalmat indított hazája felszabadításáért és a függetlenség kivívásáért. Bruce 1273-ban született egy befolyásos nemesi család sarjaként. Kezdettől fogva katonának nevelték, ereje teljében a keresztény világ egyik legkiválóbb lovagjaként tartották számon. Ugyanakkor korántsem volt makulátlan jellem, hiszen egy olyan korszakban élt, amikor az árulás, a kétszínűség és az orgyilkosság mindennapos dolognak számított.

További részletek a Magyar Honvéd magazin február 10-én, pénteken megjelenő számában!