Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kézfogás elmarad, a Honvédfesztivál nem!

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. szeptember 22. 9:50

A vonatkozó járványügyi szabályzók betartása mellett idén is gazdag programmal várja az érdeklődőket szeptember 25-29. között a pákozdi XI. Honvédfesztivál.

Országos honvédelmi járőrversennyel kezdődik, és a pákozd-sukorói csata 172. évfordulója alkalmából tartott ünnepélyes megemlékezéssel zárul az idei évi Honvédfesztivál programja. A pákozdi Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhely szervezői kérnek mindenkit a járványügyi szabályok maradéktalan betartására, legyen szó akár a szeptember 25-ei országos honvédelmi járőrversenyről, vagy éppen a sukorói templom előtt, a százhetvenkét esztendővel ezelőtt lezajlott sorsfordító haditanács tiszteletére rendezett szeptember 28-ai megemlékezésről.

Az emlékparkba látogató családok számára a legizgalmasabb programnak kétségtelenül a szeptember 27-én rendezendő Csatatéri sokadalom ígérkezik, amelynek keretében hagyományőrzők segítségével elevenednek meg különböző korok egyenruhái, fegyverei, és harceljárásai. A remélhetőleg kedvező időjárási viszonyok között a parkba látogatók megismerhetik többek között a kanócos puska, számos tüzérségi ágyú, valamint a sajátos nevű hírlövő mozsár működését is. (Az esetleges félreértések elkerülése végett: a mozsárhoz nem korabeli hírvivő futárokat használtak ágyúgolyónak, és nem is azokra céloztak vele, de hogy miért hívták így ezt a szerkezetet, az majd Pákozdon mindenki számára kiderül…) Ezen a napon a belépőjegy ára egységesen 600 forint mindenkinek.

Az idei Honvédfesztivál egyik különlegességét a szeptember 26-ai nap jelenti, amikor is a Magyar Műszaki Kontingens megalapításának 25. évfordulója alkalmából bajtársi találkozót tartanak az emlékparkban. (Ehhez előzetes regisztráció szükséges.) Mint azt talán olvasóink közül is sokan tudják, az első kontingens 1996-ban települt ki Horvátországba, a Bosznia-Hercegovina határához közel lévő Okucaniba. Az alakulat feladata az SFOR erők mozgásának műszaki biztosítása volt a háború pusztította Bosznia-Hercegovina területén. A kontingens több híd, út, vasútvonal helyreállításában vállalt feladatot, de részt vettek a fontosabb mozgási útvonalak aknamentesítésében is.

A Honvédfesztivál záró programján, az obeliszknél tartandó megemlékezésen közreműködik többek között a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar, Tolcsvay Béla, Kossuth-díjas énekmondó, valamint a Military Girls énekegyüttes is.

honvedfesztival plakat 01
honvedfesztival plakat 02