Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kihívások vonzásában – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. október 18. 11:32

Eredetileg szakácsnak jelentkezett, de végül – kisebb kanyarok után – búvárbeosztásban találta magát Hollós Péter őrmester, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred mélységi felderítőszázada 2. szakaszának csoportparancsnok-helyettese.

Magyar_Honvéd_október_borító

Bár kiskora óta imádja a vizet, remekül is úszik, ám Hollós Péter őrmester a búvárkodással a debreceni alakulatnál került először közvetlen kapcsolatba. 2008-ban, amikor a még zászlóaljszintű szervezet visszakapta a mélységifelderítő-képességet, gondolkodás nélkül mondott igent a felkérésre és vágott neki a felderítőbúvár szakbeosztáshoz szükséges képzési sorozat állomásainak. Azzal viszont csak a jelentkezés után szembesült, hogy a felkészítés egyik fontos eleme lesz az ejtőernyős kiképzés. A kezdeti idegenkedését azonban a gyorsan kialakult, remek csapatszellem hamar feledtette vele. Az ejtőernyős tréninget követte a szentesi búvárképzés, amelyre a mai napig – fizikai és mentális téren egyaránt – az egyik legkeményebb alaptanfolyamként tekint vissza az őrmester. Az embert próbáló gyakorlati felkészítés mellett nagyon komoly elméleti oktatásban is részesültek.

A következő időszak a folyamatos gyakorlásról, a szakmai tudás bővítéséről szólt, miközben társaival együtt merült, ahol csak lehetett. Szerencsére ezt az ambíciójukat a zászlóalj parancsnoksága is támogatta, hiszen tudták, hogy búváraik fejlődésének ez az egyik legfőbb záloga. Ez a vezetői hozzáállás napjainkban is jellemző az alakulatra: Hajnal István ezredes, a felderítőezred parancsnoka maximálisan támogatja a búvárok munkáját, teret ad a terület szakmai fejlődésének, nyitott az új ötletekre és az alulról jövő kezdeményezésekre, emellett közbenjár az új eszközök beszerzésének ügyében is.

A szakadatlan tanulással töltött három kemény év során a debreceniek minden olyan rendezvényen részt vehettek, ahol szerepet kaptak a búvárok is, mindeközben kivívták a búvárképességgel már régebb óta rendelkező alakulatok szakembereinek elismerését. A munkába fektetett idő és energia tehát megtérült, 2013–14-ben a debreceni felderítők már sikeresen szerepeltek a honvédség búvárainak közös, éves kiképzési eseményén megrendezett víz alatti „versenyeken”, mint például a tájékozódási vagy az egy levegővel végrehajtott úszás.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 16-án megjelent számában!