Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kiképzés módszertana

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Rácz Tünde |  2020. augusztus 14. 6:29

Horváth Gábor dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnökének megnyitójával kezdődött augusztus 13-án az ócsai kiképzőbázison az a honvédségi szintű foglalkozás, amelynek célja, hogy egységesítse az alapkiképzések tervezését, szervezését, végrehajtását, valamint iránymutatást adjon az alkalmazandó oktatási módszerekről.

20200813_ocsa (1)

„Augusztus, szeptember hónapban kezdődik a Magyar Honvédség legtöbb alapkiképzése, mindemellett folytatódnak azok a tartalékos képzések is, amelyek szintén az alapfelkészítés körébe tartoznak. Továbbra is zajlanak - a kormány gazdaságvédelmi programjának részeként - a speciális önkéntes tartalékosi kiképzések is. Sok feladat áll előttünk, ezért nagyon fontos, hogy egységesítsük azokat a követelményeket, amelyek szerint ezeket a kiképzési foglalkozásokat – a különböző kiképzési ágakon belül – meg kell szervezni, tervezni és végrehajtani” – fogalmazott beszédében Horváth Gábor dandártábornok.

20200813_ocsa (12)

Az oktató-módszertani foglalkozáson a Magyar Honvédség különböző alakulatainak parancsnokhelyettesei, kiképzési főnökei, valamint kiképzőtiszt és altisztjei vettek részt. „Ahhoz, hogy valaki jó kiképző legyen, előszőr jól kiképzettnek kell lennie. Ezen kívül rengeteg olyan tapasztalatot kell megszereznie, amelyek arra vonatkoznak, miként kell a személyi állománnyal foglalkozni. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő kiállás, a stabil szakmai tudás és bizonyos fokú empátia, hiszen az alapkiképzés során találkoznak először a Magyar Honvédséggel a civil életből bevonult személyek” – hangsúlyozta a dandártábornok.

20200813_ocsa (3)

Lippai Péter dandártábornok, az MHP Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese ismertette a parancsnoki elvárásokat, valamint a komplex foglalkozások szervezésének alapjait. Prezentációjában felhívta a figyelmet a kiképzések pontos megszervezésére, valamint az egyéni felkészülés fontosságára. Mint mondta, a foglalkozásvezetőknek határozottságukkal és kiállásukkal példát kell mutatniuk a kiképzés résztvevőinek, a feladat lebonyolítása során pedig törekedniük kell a valóságszerűségre.

20200813_ocsa (9)

A délelőtt hátralevő részében a Magyar Honvédség kiképzési szakterületein dolgozó altisztek, tisztek és főtisztek megtekintették az MH Ludovika Zászlóalj foglalkozásait. Az első éves honvéd tisztjelöltek alaki kiképzést, katonai testnevelést, általános lövészetet és harcászatot tartottak. „A végrehajtó állomány számára ez nem csupán bemutató feladat, hiszen a Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei néhány héten belül maguk is alapkiképző rajparancsnokokként segítenek az újonnan bevonultak felkészítésében” - árulta el érdeklődésünkre Horváth Gábor dandártábornok.

Címkékkiképzés