Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kínai hadgyakorlat figyelmeztetés volt a tajvani függetlenség pártolóinak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. április 16. 16:07

Peking „komoly figyelmeztetésnek” szánta az elmúlt napokban megrendezett tengeri hadgyakorlatát Tajvan függetlenségre törekvő politikusainak és külföldi támogatóiknak – jelentette ki a kínai államtanács tajvani ügyekkel foglalkozó irodájának szóvivője április 12-én.

Csu Feng-lian szerint a kínai hadsereg ellenlépései a Tajvani-szorosban és a környező vizeken szükségesek voltak a nemzeti szuverenitás és a területi integritás védelme érdekében. Mint mondta, a Tajvanon kormányzó Demokratikus Haladó Párt (DPP) függetlenségre törekvő provokációi jelentik a legnagyobb veszélyt a Tajvani-szoros békéjére és stabilitására. „A külső erők fokozzák azon törekvésüket, hogy Tajvant eszközként felhasználva feltartóztassák Kínát” – jegyezte meg Csu. Viszont hangsúlyozta, hogy semmilyen tekintetben nem volt céljuk a tajvani honfitársak megfélemlítése. „Caj Jing-ven veszélybe sodorta Tajvant. Caj Jing-ven szinte teljesen az Egyesült Államok oldalára állt, és ezzel viharos tengerre sodorta Tajvant” – fogalmazott a szóvivő.

Az elmúlt napok kínai hadgyakorlata során több mint kétszáz repülést regisztráltak, és Kína a térségbe vezényelte a Santung repülőgép-hordozót is, amelyről – japán megfigyelők szerint – több tucat alkalommal emelkedtek fel a J-15-ös vadászgépek. Ugyancsak szerdán a tajvani védelmi tárca közölte, hogy bár az elrettentést szolgáló hadgyakorlatnak vége, az elmúlt 24 órában 35 kínai katonai repülőgépet és 8 kínai hadihajót észleltek a környező légtérben, illetve vizeken.