Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kínai parti őrség bekerítette a Fülöp-szigeteki haditengerészet egyik hajóját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. november 22. 18:47

A kínai parti őrség bekerítette a Fülöp-szigeteki haditengerészet egyik hajóját a Dél-Kínai-tenger vitatott hovatartozású szigeténél és magához vette a hajó vontatta tárgyat, amelyről egyik fél sem adott bővebb információt – derül ki a Fülöp-szigeteki tengeri hatóságok november 21-ei, hétfői tájékoztatásából.

Az Alberto Carlos, altengernagy jegyezte közleményben arról számolnak be, hogy a kínai fél elvágta a vontatókötelet, úgy szerezte meg a csupán „lebegő tárgynak” nevezett terhet, melyet a hadsereg a vitatott hovatartozású, a Fülöp-szigetek fennhatósága alatt álló Thitu-szigetektől 730 méterre nyugatra észlelt.

A sziget környékén a kínai haditengerészet nagy erőkkel van jelen. A közleményben nem tértek ki arra, mi volt a szóban forgó tárgy, és a kínai fél sem tájékoztatott arról, miért vette magához. A Daily Inquirer című Fülöp-szigeteki lap szerint az incidens után néhány órával a környéken robbanásokat lehetett hallani. Az összetűzés vasárnap, néhány órával Kamala Harris amerikai alelnök Fülöp-szigetekre érkezte előtt történt.

Peking a nyersanyagokban gazdag Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, viszont a térség egyes részeire a Fülöp-szigetek mellett Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is igényt tart. Saját követeléseit Peking azzal támasztja alá, hogy 1930 előtt senki nem vitatta a terület fölötti szuverenitását.