Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb légitámadások az iraki kurd állások ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. november 22. 16:47

Az Iráni Forradalmi Gárda ismét Irakban lévő kurd fegyveres csoportok bázisai ellen intézett légitámadásokat – jelentette november 21-én, hétfőn a félhivatalos iráni Fársz hírügynökség.

A tájékoztatás szerint a támaszpontokat rakétákkal és drónokkal vették célba. Az Iránban betiltott baloldali Kurd Demokrata Párt (KDPI) és a Komala nevű iráni kurd ellenzéki párt megerősítette a támadások hírét, az előbbi pedig azt közölte, hogy a csapásokban egy kurd fegyveres életét vesztette Kojszindzsak térségében.

Az Irak északi részén lévő kurd régióban található iráni kurd ellenzéki bázisok ellen azt követően indított támadásokat a Forradalmi Gárda, hogy a 22 éves kurd Mahsza Amini halála miatt Irán-szerte demonstrációk kezdődtek. Aminit, aki nem megfelelően hordta az iszlám által a nőknek előírt fejkendőt, az erkölcsrendészet őrizetbe vette, majd a fogságban kómába esett, és életét vesztette. A hatóságok szerint halálának oka szívelégtelenség volt. Szemtanúk szerint durván megverték.

Irán szerint az észak-iraki kurd fegyveresek szítják a zavargásokat és fegyvereket is szállítanak a tiltakozóknak. Bár a szervezetek ezt tagadják, a Forradalmi Gárda már szeptemberben közölte, hogy mindaddig támadja a „terroristacsoportokat”, amíg a helyi hatóságok fel nem lépnek ellenük.

Több kurd és iraki forrás szerint Eszmail Gáni, a Gárda al-Kudsz nevű elitegységének parancsnoka múlt heti bagdadi látogatása során azt mondta, akár szárazföldi műveletekre is hajlandóak Irak északi részén, amennyiben az iraki hadsereg nem szavatolja a két országot elválasztó határmenti térség biztonságát.

Bagdad többször tiltakozott a műveletek ellen, melyeket az iraki szuverenitás megsértésének tart. Az amerikai haderő közel-keleti térségért felelős parancsnoksága (CENTCOM) hétfőn közleményben ítélte el a támadást.