Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A királyok városa köszöntötte a katonákat

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. május 21. 22:41

Székesfehérváron civil kezdeményezésre az Alba Plaza melletti téren mutatkoztak be a városban lévő katonai szervezetek. A rendezvény részeként ünnepélyes keretek között adták át azt az állandó kiállítást, amely emléket állít az ország és Székesfehérvár katonai történetének a honfoglalástól napjainkig.

A program a város forgalmas terén, a helyőrségi zenekar és az ÖHP-nél szolgálatot teljesítő karabélyos katonák látványos bemutatójával kezdődött. A rendezvényt Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka nyitotta meg, és köszöntötte a megjelent vendégeket. Kiemelte, hogy ez a nap az 1848-49-es forradalom és szabadságharc nagyszerű eseményéhez, Buda várának visszafoglalásához kapcsolódik. “Akkor ott, abban a csatában a katonáink a legkedvesebbet, az életüket és a vérüket áldozták a szabadságért. Akik most itt a téren bemutatkoznak azok szintén kiváló szakemberei a honvédségnek és készek arra, hogy áldozatkészen szolgálják a hazájukat", fogalmazott Benkő Tibor, aki kérte a megjelent vendégektől, hogy fogadják szeretettel Székesfehérvár katonáinak a bemutatkozását.

1595887264
Viniczai Tibor alpolgármester Székesfehérvár város vezetése nevében köszöntötte a városban élő katonákat. Ünnepi beszédében elmondta, hogy Székesfehérvár a magyar történelemben mindig a hadak vonulásának metszéspontjában volt. “A hódítók többször el akarták foglalni és meg akarták törni a város ellenállását, de Székesfehérvár még a tatár dúlástól is megmenekült és a betolakodók végül csak a külső városig jutottak el. Ezt a helyzetet 1543-ban a törököknek sikerült megtörniük, és a város éppen a tegnapi napon ünnepelhette azt, hogy 321 évvel ezelőtt szabadult fel a török megszállás alól. Székesfehérvár már évtizedek óta szoros kapcsolatban van a katonákkal, ezért a katonai szervezetek mindig jelentős hatással voltak a város életére. A város civil szervezetei ennek megfelelően kezelték a katonákkal és a családtagjaikkal való foglalkozást. Nagyon jó az a törekvés, ami azt segítette elő, hogy a polgárok megismerjék a katonák életét és mindennapjait", mondta az alpolgármester.

1595887265
 

A megnyitót követően a honvédség alakulatainak bemutatóit láthatták a helyszínre érkező vendégek. A Székesfehérváron lévő katonai szervezetek mellett itt voltak és megmutatták magukat az MH 1. Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj, valamint az MH Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ képviselői is.

A következő ünnepi helyszínen, a Székesfehérvári 17. Magyar Királyi Gyalogezred laktanyájának udvarán Tömböl László vezérezredest, vezérkari főnököt a hagyományőrzők ágyúlövéssel köszöntötték.

Az ünnepség szónoka Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere volt. Beszédében kiemelte, hogy a város történetében mindig nagy befolyással bírt a katonaság jelenléte. “A győztes hadjáratok idején a város gazdagodott és a nagy veszélyek a lakosságot védekezésre, összefogásra kényszeríttették. A XX. század hozott olyan helyzetet, amikor két generáció is részesülhetett a háború szörnyűségeiből, ezért voltak olyan családok, ahol a nagypapa az I. világháborúban, a fia a II. világháborúban halt hősi halált. A II. világháborúban a város a lakosságának 20 százalékát veszítette el, a település nagy része teljesen lerombolódott. Székesfehérvár a háborút követően több emlékművet állított fel a két világháborúban elesett áldozatainak a tiszteletére", mondta a polgármester. “A II. világháborút után, 1945-ben itt alakult meg az első vasútépítő ezred. Ezt követően Székesfehérvár évtizedeken keresztül a szárazföldi csapatok vetésének adott otthont. A rendszerváltás után itt, ebben a városban tartottak először nyilvános katonai esküt, majd rendszeressé váltak a civil-katonai rendezvények. Ennek lett eredménye az, hogy a történelemmel és a honvédelemmel foglalkozók lehetőséget kértek a katonai hagyományok állandó bemutatásához. Ugyanis a kezdeményező civil szervezetek megítélése szerint a katonai hagyományok ismerete nélkül nem lehet hazafias nevelést folytatni", folytatta Warvasovszky Tihamér, aki rámutatott: ezért hozták létre a kiállítást, ami bemutatja a múltat és elkísér a jelen történéseihez, egészen a honvédség NATO szövetségesi rendszerben végzett feladatainak a bemutatásáig. “Szorgalmazni fogom azt, hogy a városban minél többen ismerjék meg ezt a kiállítást, iskolák és családok jöjjenek el és értsék meg azt, hogy miért fontosak a katonák, miért fontos a haza szeretete és a hazafiság", ígérte meg a polgármester.

1595887265
 

Tömböl László vezérezredes a kiállítást megnyitó beszédében külön köszönetet mondott Székesfehérvár önkormányzati vezetésének azért a segítségért, amit a kiállítási hely létrehozásához adtak. Hangsúlyozta, hogy amikor egy ilyen kiállítást megnyitnak, nem csak a múltra kell emlékezni, hanem a jövőre is fel kell készíteni a katonáikat. “Az emberi érzések és az emlékek táplálása nagyon fontos feladata az utókornak, ezért hozták létre ma ezt az emlékhelyet. Május bővelkedett ezekben az eseményekben. Május elején ünnepeltük a béke napját, ennek tiszteletére újabb szobrot és kiállítást avattunk a pákozdi katonai emlékparkban. Május 21-én ünnepli a honvédség Buda várának visszafoglalását és május utolsó vasárnapján fogunk megemlékezni azokról a hősökről, akik életüket adták a hazáért", mondta Tömböl László.

“Nagyon jó az, hogy a civil társadalom egyre inkább felismeri a honvédelem szükségességét. Örömteli az a változás, ami napjainkban történt, ami a katonaság egyre nagyobb megbecsülését hozta. Ez mutatkozik meg abban, hogy a honvédelem napján ma már a civil társadalom ünnepli a katonáit. Ez egy új értékrenden alapuló folyamatot indított el, és azt jelenti, hogy napjainkban megnövekedett bizalom él a honvédség iránt. A most megnyíló kiállítás őrzi a katonai helytállás történetét és üzen a mának és a jövőnek is. Az üzenet lényege az, hogy a múlt ismerete és tisztelete nélkül nem lehet jövőt építeni. Székesfehérvár városa jelentős mértékben hozzájárult a gyűjtemény kialakításához, ez látható abban, hogy a város helyőrségének története is megjelenik a kiállított anyagban", mutatott rá a vezérkari főnök. “A honvédség vezetése köszöni a civil társadalomnak azt a munkáját, amit a fiatalok honvédelmi nevelésében napjainkig végeztek. Azt kell látni, hogy a honvédség nem tud jól dolgozni a társadalom széles támogatottsága nélkül. Hogy kiknek adhat gondolatokat a most átadásra kerülő kiállítás? Mindenkinek! Az itt élő katona társadalomnak, civileknek, felnőtteknek, gyerekeknek és mindazoknak, akik maguknak érzik a honvédelem ügyét. A kiállítás szelleme tanít és nevel arra, hogy az országban a haladáshoz békében és háborúban egyaránt társadalmi összefogásra van szükség", fogalmazott.

Tömböl László végezetül kérte a jelenlévő vendégektől, hogy fogadják szeretettel ezt a kiállítást, hozzák el gyerekeiket, hozzátartozóikat, hogy ők is ismerjék meg múltunkat és a jelenünket. A rendezvény végén jutalmakat és elismeréseket adtak át azoknak, akik sokat tettek a kiállítás megvalósulásáért.

A kiállítás nemzeti szalagját a vezérkari főnők és a város polgármestere ünnepélyes keretek között vágta el.

1595887265
1595887265
1595887266
1595887266