Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kiváltó okokat a keletkezésük helyén kell kezelni

Szöveg: Révész Béla |  2021. március 17. 14:06

Általános vita zajlott március 17-én, szerdán az Országgyűlésben az ENSZ libanoni békefenntartó missziójában (UNIFIL) történő magyar katonai szerepvállalásról szóló beszámolóról, valamint annak elfogadásáról szóló bizottsági határozati javaslatról. A plenáris ülésen az expozét Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes tartotta.

Németh Szilárd elmondta: Magyarország 2006 óta vesz részt az ENSZ libanoni békemissziójában (UNIFIL). A kezdeti időszakban a Magyar Honvédség viszonylag alacsony létszámmal képviseltette magát, majd 2019-től kezdve - az ENSZ ciprusi békefenntartó missziójából történt kivonást követően - megkezdődött az UNIFIL-szerepvállalásunk bővítésének előkészítése. Még abban az évben négy fő kezdte meg szolgálatát, a 2020-ban tervezett ENSZ által előírt létszám-racionalizálás azonban meghiúsította a tervezett további negyvenhat katona mindegyikének szolgálatba állását.

A parlamenti államtitkár rámutatott: miután az addig UNIFIL-beosztást ellátó magyar katonák Lengyelországgal közösen láttak el szolgálatot, a bővítés több lengyel beosztás átadásával valósult meg végül. Ennek értelmében a 15 fős magyar állomány a lengyel század egyik szakaszába integrálták, kiegészülve még egy törzstiszti beosztással, így a Magyar Honvédség így összesen tizenhat fővel vesz részt a műveletben. A katonák 2020 novemberében kezdték volna meg missziós szolgálatukat, azonban az ENSZ a COVID-19 járvány miatt korlátozta a hadszínterekre történő utazásokat, így a kontingens kitelepülése 2021. március 6-7-én valósult meg.

20210317-PAT

Németh Szilárd miniszterhelyettes expozéjában kifejtette: Magyarország célja az UNIFIL-szerepvállalás növelése révén - az ENSZ együttműködésének keretében - a nemzetközi terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc, valamint a közel-keleti régió stabilitásának és biztonságának erősítése. „A bővítés a Kormány védelempolitikai célkitűzéseinek teljesítését is előmozdítja. A megnövelt katonai hozzájárulásunkkal közvetlenül alátámasztjuk a Kormány kül- és biztonságpolitikájának azon tételét, hogy a jelen időszak olyan biztonsági kihívásait, mint a regionális konfliktusok és instabilitás, a terrorizmus, valamint a tömeges és illegális migráció okozta problémákat, a kiváltó okokat elsődlegesen a keletkezésük helyén szükséges kezelni, segítséget a helyszínen kell nyújtani” – mondta.

A parlamenti államtitkár felszólalásában megköszönte a Magyar Honvédség hazai és missziós területen végzett áldozatos helytállását. Mint mondta, a magyar emberek mindig, minden körülmények között számíthatnak katonáik segítségére. „Magyarország történelme, nemzetünk múltja arra tanít bennünket, hogy csak összetartással lehetünk eredményesek; erre az összefogásra, a közös cél szem előtt tartására pedig ma nagyobb szükség van, mint valaha” – fejezte be expozéját Németh Szilárd.

A képviselőcsoportok vezérszónokai támogatásukról biztosították az előterjesztést.