Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Kossuth téri sortűz áldozataira emlékeztek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: HM Parlamenti Államtitkárság |  2022. október 25. 16:37

A magyarság örökké hősként emlékezik az 1956. október 25-én a Kossuth téren eldördült sortűz áldozataira és mindenkire, aki az 1956-os forradalom és szabadságharc ügyéért harcolt - jelentette ki Sömjéni Géza, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke a sortűz 66. évfordulóján a Kossuth-téren tartott megemlékezésen, amelyen részt vett Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is.

IMG_9327-1

Sömjéni László Géza azt mondta: az Államvédelmi Hatóság és a Partizánszövetség tagjai nem sokkal 11 óra után a kommunista hatalom parancsára lőttek bele abba a békésen ünneplő tömegbe, amely újra át akarta élni október 23. eufórikus felszabadulásélményét. Minderre azt követően került sor, hogy a „legszörnyűbb” kommunista vezetők, Apró Antallal az élen, október 23-án megalakították a Katonai Bizottságot a forradalom letörése érdekében - tette hozzá.

Az elnök hangsúlyozta: 1956. október 23., amikor a nemzet levetette magáról az idegen hatalom által ráerőltetett rabigát, ikonikus napja a magyar történelemnek. Mint mondta, a kommunista vezetők mindent gyűlöltek, ami magyar, és az október 25-én eldördült sortűz iránymutatást jelentett a karhatalom számára, mert utána az országban mintegy hatvan helyen lőttek bele a fegyvertelen békés tömegbe.

IMG_9326-1

Sömjéni László Géza úgy vélekedett, hogy 1956 a magyar nemzet megmaradásáért folytatott szabadságharc is volt. Ma is „elképesztő" támadások érik Magyarországot, a magyar nemzetet, a magyar népet, ezért minden órában és minden percben harcolnunk kell a megmaradásunkért - mondta.

A megemlékezés végén az ünnepség résztvevői - köztük Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Boross Péter volt miniszterelnök - megkoszorúzták az emlékhelyet.

A megemlékezésen elhangzott, hogy a sortűz áldozatainak pontos száma ma sem ismert, de a legújabb kutatási adatok szerint 88 civil vesztette életét a téren és több mint kétszázan sebesültek meg.