Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Kurd Munkáspárt meghosszabbította tűzszünetét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 20. 14:06

A törökországi kurd lázadók hétfőn bejelentették, hogy a jövő hétig meghosszabbítják az általuk szeptember 20-ai határidővel meghirdetett tűzszünetet – közölte a Firat kurdbarát hírügynökség. A Kurd Munkáspárt augusztus 13-án, az alkotmányreformról tartott szeptember 12-i népszavazás miatt és a muzulmán böjti hónap idejére hirdette meg a most lejárt tűzszünetet.

Egy héttel ezelőtt a párt közölte, hogy leteszi a fegyvert, ha Törökország elfogadja az autonóm régiók spanyolországihoz hasonló modelljét. Most katonai szárnya bejelentette, hogy a jövő héten közlik végleges döntésüket a tűzszünetről, de azt nem közölték, hogy mely napon.

A tűzszünet idején is történtek azonban olyan erőszakos cselekmények Törökországban, amelyekről feltételezhető, hogy a Kurd Munkáspárt (PKK) követte el őket. Ezek közül a legsúlyosabb múlt csütörtökön történt, amikor az iráni és iraki határnál fekvő Hakkari tartományban aknára futott egy mikrobusz, és a benne utazó kilenc ember meghalt.

Június 1-jén járt le a PKK egy korábbi, 14 hónapra egyoldalúan meghirdetett tűzszünete, de mind e nap előtt, mind utána számos támadást követtek el a török hatóságok ellen az országban.

A PKK 1984 óta folytat fegyveres harcot a kurdok lakta délkeleti országrész autonómiájáért. A hadsereg adatai szerint azóta 45 ezer ember halt meg a konfliktusban.