Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A lég urainak ünnepe

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Schöff Gergely |  2024. augusztus 15. 18:20

„A légierőt a minőség jellemzi legjobban; minőség emberileg, technikában, felkészültségben és a harcban. Ez azért fontos, mert az önök tudása, elkötelezettsége és az önök szakmaisága nélkül nincsen hatásos országvédelem” – fogalmazott dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, a légierő napja alkalmából tartott ünnepi állománygyűlésen, a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár laktanyájában.

20240815_Legiero_napja_Szolnok_allomanygyules_SG_019

„Önök az elsők, akik észlelik a bajt és ha kell, szembeszállnak és leküzdik azt. Sok esetben, amikor a levegőben vannak pilótáink, nincs második esély. A mi felelősségünk, hogy minél tovább növeljük a felkészültséget, a kiképzettség szintjét, mely valós tapasztalatot, tudást, s egyben megmérettetést ad” – hangsúlyozta köszöntőbeszédében a Honvéd Vezérkar főnöke, a repülősök védőszentje, Nagyboldogasszony napja alkalmából.

Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka szintén köszöntötte az állományt, amelynek soraiban a parancsnokság alá tartozó valamennyi alakulat képviseltette magát. „Ez a nap lehetőséget ad számunkra, hogy egy pillanatra megálljunk, és megemlékezzünk múltunkról, de legfőképp, hogy előre tekintsünk. Ez a nap önökről, rólunk szól, akik biztosítják, hogy a vas a levegőben legyen ott és akkor, amikor kell, annak érdekében, hogy a magyar emberek nyugodtan hajthassák fejüket nyugovóra, tudva, hogy a magyar légtér biztonságban van” – emelte ki Könczöl Ferenc ezredes.

Az ünnepi állománygyűlés elismerések átadásával, illetve az MH Légierő Zenekar Szolnok műsorával zárult. A programsorozat végét az augusztus huszadikai budapesti légi parádé főpróbájának megtekintése jelentette.

20240815_Legiero_napja_Szolnok_koszoruzas_SG_013

A repülőfegyvernem, a légierő haderőnem és összevontan a katonai meteorológia napja alkalmával a hagyománynak megfelelően a nap folyamán megkoszorúzták a Repülők emlékparkjában lévő emlékművet is. A hazáért, a hon légvédelméért és a magyar repülésért életüket áldozók tiszteletére felállított emlékműnél koszorút helyezett el – mások mellett – dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, Kaszab Zoltán MH vezénylő zászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, Ugrik Csaba dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Hadműveleti Csoportfőnökség csoportfőnöke, Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka, illetve a légierő alakulatainak parancsnokai.