Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyorsaság és rugalmasság a hátországban

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Hatházi Tamás |  2024. augusztus 15. 20:00

„A napjainkban zajló fegyveres konfliktusok mutatják, milyen fontos a katonai logisztikában a gyors anyagmozgatás. Ezt a képességet szolgálják a honvédség frissen beszerzett eszközei” – kezdte a haderő új konténereinek és rakodógépének bemutatását Fehér Ferenc alezredes az augusztus 15-i közlekedésszakmai értekezleten Újmajorban. Az MH Logisztikai Támogató Parancsnokság (MH LTP) Közlekedési és Mozgáskoordinációs Főnökség megbízott főnökének előadását követően dinamikus bemutatót tartottak.

„Harctéri viszonyok között a hagyományos merev konténerek terhelhetők és biztonságosak, a katonai logisztika azonban rugalmasságot és gyorsaságot kíván. Erre a feladatra az összecsukható konténerek, illetve az ezekhez tartozó felső megfogószerkezetes rakodógép számít ideális választásnak” – fogalmazott Fehér Ferenc alezredes, amikor a harcoló egységek gördülékeny kiszolgálási módjairól beszélt.

A légi, vízi, vasúti és közúti szállítási alágazatok találkozásánál létrehozott csomópontokról ezen eszközök juttatják el leggyorsabban az infrastruktúrát az ideiglenes táborhelyekhez, például konvojtámogató központokhoz és az úgynevezett telepített vezetési elemekhez. A fel-le rakodás dinamikusságát az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság állománya szemléltette. „Jelenleg az egyes elemek kompatibilitásának tesztelése zajlik” – mutatott rá Fehér Ferenc alezredes.

20240815_kontenerrakodo_HT

A rakodógép fő újdonsága az emelőszerkezetre szerelt teleszkópos kamera, ami a kezelőt a rakomány gyors rögzítésében segíti. „Nagy mennyiségű és nagy tömegű, akár 45 tonnás árut, felszerelést vagy egyéb egységárut tud mozgatni. A daru maximális emelési magassága 15 méter, ami azt jelenti, hogy öt konténert tud szabályosan egymásra helyezni” – fejtette ki Rusznyák Dániel százados, az MH LTP Közlekedési és Mozgáskoordinációs Főnökség mérnök tisztje.

A költséghatékony és helytakarékos szállításhoz hozzájárulnak az összecsukható konténerek is, amik a Standard ISO társaikhoz viszonyítva ötödannyi helyet foglalnak. „Ez azt jelenti, hogy öt új összecsukott eszköz fér el egy hagyományos szállítókonténernyi helyen. Összeszerelésük kifejezetten kezelőbarát, illetve más típusú eszközökkel akadálymentesen szállíthatók civil és katonai járművön is” – mondta Tóth Milán főhadnagy, az MH LTP Közlekedési és Mozgáskoordinációs Főnökség beosztott tisztje.

20240815_kontenerrakodo_HT-26

A résztvevők hangsúlyozták, hogy nem a mindössze néhány hete állományba helyezett eszközpark, hanem maga a technológia a fontos, ami a honvédség igényeit kiszolgálja. „A csökkentett telepítési idő és az olcsó szállítás olyan vívmányok, ami az ország védelmének biztosítása mellett a NATO képességének építésében is szerepet játszanak” – fogalmazott Orosz Réka hadnagy, az MH LTP Közlekedési és Mozgáskoordinációs Főnökség beosztott tisztje.

Az összecsukható tároló-szállító konténerek mellett más funkcióval bíró, iroda-, lakó- és szaniterkonténerek katonai alkalmazását is tervezi a honvédség. „Számos irányban kell bővíteni képességeinket, a többrendeltetésű konténerek humanitárius feladatokban és rendezvénylogisztikában egyaránt használhatók” – vázolta Orosz Réka hadnagy a jövőbeli fejlesztések irányát.