Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A „Levegő Lovagjára” emlékeztek

Szöveg: Angyalosi Andrea főtörzsőrmester | Fotó: a szerző felvételei |  2023. május 25. 13:29

Százöt esztendővel ezelőtt Kiss József hadnagy – a szolnoki helikopterdandár névadója – temetésekor az ellenség koszorúval tisztelgett a „Levegő Lovagja” előtt. Halálának évfordulóján az utódok szintén koszorúkkal emlékeztek a legendás pilótára.

DSCN0163

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál megtartott megemlékezésen Toldi Áron honvéd főtörzsőrmester tisztjelölt ünnepi beszédében Kiss József hadnagy életútját méltatva példaként állította őt a jövő generációja elé.

Az új kor háborújában a repülők voltak az utolsó képviselői a lovagias, emberséges harcmodornak. Kiss József tizenkilenc légi győzelmet aratott ellenfelei fölött, ebből kilenc alkalommal élve sikerült megadásra kényszeríteni az ellenséges pilótát. Ellenfelei is a „Levegő Lovagjának” nevezték. Temetése napján nagyméretű kötelék csapott le Pergine repülőterére, de támadás helyett egy koszorút dobtak le angol, francia és olasz felirattal: „Utolsó üdvözletünk a bátor ellenfélnek”.

Névadójukra emlékezve, az emlékműnél koszorút helyezett el dr. Bali Tamás ezredes dandárparancsnok és a parancsnoki állomány, valamint Etényi László, az Ittebei Kötelék pilótája is.