Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magas olajár miatt spórol a haditengerészet

Szöveg: Háború Művészete |  2008. július 7. 18:52

Az amerikai védelmi minisztérium évente 110 millió hordó olajat használ fel, ami az Egyesült Államok egész fogyasztását tekintve két százalékot jelent. A jelenlegi árak mellett ez évi 15 milliárd dollár kiadást jelent csak olajra, amiből nyolc százalékot a hadihajók üzemeltetésére fordítanak.

A kiadások csökkentése érdekében az amerikai haditengerészet (US Navy) kereste a megoldást, hogy a hajók minél kevesebb üzemanyagot fogyasszanak, és a törekvések eredményeképp tizenkét százalékos megtakarítást értek el.

A US Navy két irányvonal mentén takarította meg a jelentősnek mondható összeget. Elsőként csökkentették a hajók energiaellátását, aminek köszönhetően kevesebb olajra volt szükség. Ez azonban sok tengerész és szakértő nemtetszését váltotta ki. Az utóbbi években jelentős kritika érte a haditengerészet katonáit, hogy nem kellő hatékonysággal végzik munkájukat, így az alkalmazottak számában is csökkenés tapasztalható.

A kiadások csökkentése érdekében a haditengerészet javította a hajók hidrodinamikai tulajdonságait, ami könnyebbé teszi a vízen való közlekedésüket. Természetesen a költségeket hosszútávon a nukleáris energia alkalmazásával lehetne minimalizálni, hiszen az olaj ára növekvő tendenciát mutat . Egy évvel ezelőtt ugyanis “mindössze" 70 dollár volt hordója, jelenleg pedig már a 200 dollár felé közelít.