Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai-magyar gyakorlat a Romvárosban

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Kertész László |  2020. március 3. 19:59

Újdörögdön, a Romvárosban rendezték meg a „Hawk Strike 2020” elnevezésű, amerikai-magyar gyakorlat szakmai napját március 3-án, kedden. A helikopterekben és látványos mozzanatokban bővelkedő kiképzési eseményt megtekintette Joe Jarrard vezérőrnagy, az Amerikai Egyesült Államok Európában állomásozó szárazföldi erőinek (USAREUR) parancsnokhelyettese, valamint dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is.

1596076693

Az alacsony felhőzet és az időnként csöpörgő eső ellenére hajszálpontosan érkezett meg a Romvároshoz az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Mi-24V típusú harci helikopter géppárja. A helikopterek – a helyszín gyors felderítését követően – légifedezetet nyújtottak forgószárnyas társaiknak; az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár egyik rohamlövész osztagát, valamint az amerikai hadsereg 1-8. páncélos felderítő századának katonáit az ugyancsak amerikai 3. harcihelikopter dandár UH-60 Black Hawk és CH-47 Chinook szállítóhelikopterei szállították a helyszínre.

1596076693

Az amerikai és a magyar katonákat a Romvárosban az MH Bakony Harckiképző Központ Ellenerő Századának kijelölt állománya várta, ezúttal is ők voltak a „rosszfiúk"… A magyar és az amerikai katonák – egymást folyamatosan fedezve – egyenként tisztították meg az épületeket, nem egyszer a füstgránátok nyújtotta rejtésben mozogva.

Végül az összehangolt műveletnek köszönhetően minden ellenállást sikerült leküzdeni, s a Romváros a baráti erők kezére került.

GALÉRIA