Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Évzáró értekezlet – tudományos szemmel

Szöveg: Szabóné Szabó Andrea alezredes | Fotó: Rácz Tünde |  2019. december 19. 19:15

Évzáró megbeszélést tartott a Tudományos Kerekasztal december 18-án, szerdán, Budapesten, a Stefánia Palota-Honvéd Kulturális Központ Intarzia termében.

1596073973

Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese által – még az év elején – életre hívott grémium azzal a céllal jött létre, hogy hosszútávú együttműködést alakítson ki a honvédségi tudományos folyóirat-kiadásban érdekelt stratégiai partnerekkel és hiánypótló jelleggel egy asztalhoz ültesse a tudományos élet képviselőit a rendszeres eszme- és tapasztalatcsere, a jó gyakorlatok átvétele és alkalmazása érdekében.

Az évzáró értekezleten Böröndi altábornagy hangsúlyozta a szakmai fórum szerepét a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program célkitűzéseinek vonatkozásában. „Üdvözlendő, hogy egyre markánsabban jelennek meg a program céljait elemző tudományos igényű írások a Magyar Honvédség periodikáiban, egyre több a haderő megújítását és a jövő technikáját innovatív szemlélettel analizáló tanulmány, valamint a célzott, a haderőnemi szemlélők által jelzett kutatási irányok mentén született kutatás" – mondta az altábornagy.

1596073974

A rendezvényen részt vett Maróth Gáspár, a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizáció koordinálásáért felelős kormánybiztos is, aki beszélt a Magyar Honvédség előtt álló feladatokról. Kiemelte a fiatal kutatók és szakemberek megszólítását, a társadalom szereplőinek hangsúlyos bevonását a haza szolgálatával összefüggő feladatokba. További együttgondolkodásra ösztönözte a kerekasztal résztvevőit és új, a Magyar Honvédség presztízsét növelő nemzetközi tudományos együttműködési lehetőségeket vázolt fel.

Ezt követően a Magyar Honvédség Parancsnoksága szárazföldi és kibervédelmi haderőnemi szemlélője, a Magyar Honvédség tudományos periodikáinak felelős és főszerkesztői, a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője, a tárca tudományszervezésért felelős főosztályának vezetője, valamint a Honvéd Tudományos Kutatóhely vezetője tartotta meg éves beszámoló jelentését a 2019-ben elvégzett feladatokról.

1596073974