Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Itt a lehetőség, itt vannak az emberek

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kertész László |  2020. június 10. 17:20

Nagykanizsán is toborzópontot nyitott a Magyar Honvédség. A június 10-ei átadáson jelen volt Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, valamint dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is.

1596080472

A magyar katonák tevékenysége a koronavírus-járvány első hulláma alatt jól láthatóan előtérbe került. Helytállásuk még inkább növelte társadalmi elfogadottságukat és megbecsülésüket, a Magyar Honvédségbe szerződéses vagy önkéntes tartalékos katonának jelentkezők száma pedig jelentősen megnőtt. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes elmondta, hogy a növekedés ugrásszerűnek nevezhető. „A jelentkezők száma két és félszerese volt az évnek ebben a szakaszában, mint tavaly. Nagyjából 2500-an jelentkeztek katonának, abból kilencszázan már meg is kezdték azt az alapkiképzést, ami szükséges ahhoz, hogy szerződésesek legyenek. Ez nem véletlen, hiszen a járvány elleni küzdelem első csatájának sikeres megvívásában a Magyar Honvédség kiemelkedő és elengedhetetlen szerepet játszott, és ezt jól látják az emberek. Vonzó lett ma katonának lenni, tisztelet övezi a magyar honvédet, ezért van az, hogy egyre többen szeretnének csatlakozni" – fogalmazott Németh Szilárd.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a járvány első hulláma után a gazdaság újraindítását célzó programban, a munkanélküliség felszámolásában kiemelt szerepet kap a Magyar Honvédség, amely jelenleg is az ország egyik legnagyobb és legbiztosabb foglalkoztatója. Mint mondta, megteremtették annak a lehetőségét, hogy akik a járvány miatt vesztették el a munkájukat, azok úgynevezett speciális önkéntes tartalékos szolgálatra jelentkezhetnek. Ez egy könnyített bejutást jelent a seregbe, könnyített orvosi vizsgálattal. A hat hónapos alapkiképzés alatt a jelentkezők bruttó 161 000 forint juttatást kapnak, teljes ellátással, utazási költségtérítéssel. „Utána, ha úgy normalizálódott a helyzet, hogy a régi munkahelyükre vissza tudnak menni, akkor azt minden elkötelezettség nélkül megtehetik, ha még maradnának, akkor ebben a rendszerben újabb hat hónapos szerződést tudnak vállalni, de már hat hónap után is lehet szerződéses vagy hivatásos katonának állni annak, aki megfelel a magasabb, erősebb követelményeknek" – mondta a tárca parlamenti államtitkára.

1596080473

Legutóbb márciusban, Csepelen adtak át toborzóirodát, és az ottani jelentkezési számok is azt tükrözik, hogy egyre nagyobb az igény az országos pontok bővítésére. Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese elmondta, a helyszín kiválasztása az új toborzóközpont esetében nagyon is tudatos volt. Rámutatott, hogy Zala megyében a munkanélküliségi ráta magasabb az országosnál, a Magyar Honvédség pedig tud élni ezzel a lehetőséggel. „Itt van a lehetőség, itt vannak az emberek, így fel tudjuk tölteni azokat a hiányzó beosztásokat, ami nagyon fontos a Magyar Honvédség számára. Így nem csak a helyiek járnak jól, hanem a sereg is. A toborzópont átadása mindenkinek hasznára lesz" – hangsúlyozta Böröndi altábornagy.

A toborzópont átadásán részt vett Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, Sifter Rózsa, Zala megyei kormánymegbízott, valamint Balogh László, Nagykanizsa polgármestere is. A toborzópontnál Balogh László polgármester átadta Böröndi altábornagynak Nagykanizsa 1848/49-es szabadságharcos lobogójának másolatát, amelyet az újonnan nyitott irodában őriznek majd. 

A létesítmény már avatásán megkezdte működését, ekkor került sor Csermák Tamás középiskolai tanár önkéntes területvédelmi tartalékos szerződéskötésére.

GALÉRIA