Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fejlesztésekkel teli jövő elé néz a pápai bázisrepülőtér

Szöveg: Varju Kitti | Fotó: Dévényi Veronika |  2020. június 10. 16:21

Az MH Pápa Bázisrepülőtér nagyszabású beruházásokkal teli időszak elé néz a következő tíz-tizenöt évben. Erről tartottak közös megbeszélést a Magyar Honvédség haderőnemi szemlélőségei, az MHP Logisztikai Csoportfőnökség, valamint a Védelemgazdasági Hivatal képviselői. Az egyeztetésen részt vett dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is.

1596080471

Vezetői értekezlet keretében tekintették át az MH Pápa Bázisrepülőtér jelenéről és jövőjéről szóló aktuális fejlesztési terveket a Magyar Honvédség haderőnemi szemlélőségei és a fejlesztésekben érintett szakterületek meghívott képviselői. A megbeszélésen Magasy Zsolt ezredes, bázisparancsnok mutatta be a pápai légikikötő 2001-es megalakulásától napjainkig tartó fejlődését a megvalósult beruházásokon keresztül.

Magyarország a pápai bázist 2001-ben ajánlotta fel NATO-feladatokba bevonható repülőtérnek, amely a későbbiekben kiváló alapjául szolgált a többnemzeti SAC-program (Strategic Airlift Capability, azaz Stratégiai Légiszállítási Képesség) befogadásának is. A NATO Biztonsági Beruházási Program (NSIP) és a nemzeti finanszírozású laktanya-rekonstrukciós program segítségével az MH PBRT a NATO által támasztott követelményeknek megfelelő és a nemzeti feladatok ellátására is képes, modern légibázissá vált. Az elmúlt évek legjelentősebb fejlesztéseiből kiemelkedik a SAC-campus kialakítása, az új, körpanorámás repülésirányító torony, az utasforgalmi (PAX) terminál, valamint a közel 300 fő befogadására alkalmas átvonulószálló felépítése is.

1596080472

A vezetői értekezleten NSIP, illetve amerikai finanszírozású beruházási terveket ismertettek, amelyek megvalósulása esetén a következő 10-15 évre vonatkozóan határozzák meg az MH Pápa Bázisrepülőtér számára elképzelt fejlesztéseket. Ezek közül az egyik legjelentősebb a Magyarországra beérkező erők pápai fogadása, állomásoztatása és továbbirányítása szempontjából kiemelkedő jelentőségű, mintegy 8000 m2 alapterületű konténer- és szállítóeszköz-tároló kialakítása.

Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese a haderőnemi szemlélőkkel együtt tájékozódott a pápai repülőtérrel kapcsolatos aktuális helyzetről és a tervezett beruházásokról. Kiértékelték, hogy ezek a várható fejlesztések milyen képességnövekedést eredményeznek hosszú távon a Magyar Honvédségnek, valamint a Befogadó Nemzeti Támogatás keretében a Pápára települő szövetségeseknek.

A pápai katonai szervezet fejlesztési tervei mentén kirajzolódó jövőkép előrevetíti, hogy a térség egyik meghatározó, a 21. század igényeit teljes mértékben kielégítő, egyre összetettebb vállalásoknak megfelelni tudó katonai repülőtere még hatékonyabban tud majd helytállni mind a nemzetközi, mind hazai kihívásokkal szemben.