Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonás országfutás, avagy HOME-run

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2020. május 20. 13:02

A Magyar Honvédség országos szintű futással rótta le tiszteletét május 20-án az egészségügyben, a társfegyveres szervezeteknél és oktatásban dolgozók előtt, hogy a járványhelyzetben is számíthatott és számíthat rájuk az ország. A megnyitót Lentiben, a szimbolikus zárást Szentendrén tartották.

1596079407

A Honvédelmi Országfutás a Magyarok Egészségéért (HOME) nevű rendezvény megnyitóján, Lentiben dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese elmondta: a koronavírus elleni háború első részét megnyertük, ehhez kellett a katonák szerepvállalása is. Hangsúlyozta: a honvédek ott vannak a kórházakban, a létfontosságú vállalatoknál, fertőtlenítik a kórházakat, és védik országunk határait.

„Azért szerveztük ezt a futást, és azért futunk a magyarok egészségéért, hogy a teljes háborút megnyerjük a vírussal szemben. Szeretnénk továbbá itt Zala megyében, Lentiben, és az egész országban is felhívni a figyelmet arra, hogy a Magyar Honvédség 800 szerződéses katonát és 3000 önkéntes tartalékost vár soraiba. A haderő biztos és kiszámítható életpályát kínál mindenkinek" – húzta alá a parancsnokhelyettes. 

1596079406

A megnyitón elhangzott: a futás célja az is, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmód fontosságára, és megmutassa: a katonák, a koronavírus miatt megnövekedett feladataik mellett is elhivatottak, nem csupán a haza védelme érdekében, hanem fizikai felkészültségük, állóképességük megtartása miatt is.

A megnyitón felolvasták Németh Szilárd, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára, a rendezvény fővédnöke köszöntő levelét. Ebben a miniszterhelyettes úgy fogalmazott: a Magyar Honvédség alapfeladatához hűen, saját erőinek és kritikus képességeinek megóvása mellett minden rendelkezésére álló lehetőséggel kiveszi a részét az ország biztonságának megőrzésében, állampolgárai egészségének és jólétének megóvásában. Köszöntőjében Németh Szilárd hozzátette: a biztonság alapvető nemzeti érdekünk, és ennek a biztonságnak letéteményesei a magyar katonák, akikre mindig, minden körülmények között számíthat a magyar társadalom. A parlamenti államtitkár szerint a haderő legnagyobb értéke a katona, legyen szó hivatásos, szerződéses vagy önkéntes tartalékos katonáról, ezért is fontos a magas szakmai felkészültség mellett a kiváló fizikai állapot – a jelenleg kialakult helyzetben is.

1596079407

Lentiben a futók – soraikban dr. Böröndi Gábor altábornaggyal, és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred tagjaival – együtt kis csoportokban, váltóban futottak 30-30 kilométert Letenyére, illetve Őriszentpéterre. Az országfutás keretében valamennyi katonai szervezetnél szolgálók futottak különböző távokat. Néhány helyszínen laktanyán belül, máshol (mint például Debrecenben) települések között futottak a honvédek. Az esemény szimbolikus zárását Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián tartották.

Habár a járványügyi helyzetben tömegrendezvények megszervezésére, illetve csoportos sportolásra nincsen lehetőség, az eseményhez virtuálisan bárki csatlakozhatott, feltöltve eredményét a haderő hivatalos facebook oldalára.  

A HOME- futáson szintén részt vett a magyar birkózósport két kiválósága, Lőrincz Viktor és Tamás, a Budapest Honvéd versenyzői, egyben az MH Sportszázadának önkéntes katonái is.

GALÉRIA