Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés a honvédelem napján

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Ruzsa István / Kertész László |  2020. május 21. 11:51

A magyar honvédelem napja alkalmából tartottak koszorúzást Budapesten a Várban, valamint Görgey Artúr sírjánál május 21-én. A megemlékezésen a Honvédelmi Minisztériumot Szabó István honvédelmi államtitkár, a Magyar Honvédséget pedig Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke képviselte.

1596079823

1849. május 21-én, tizenhét napos ostrom után foglalta vissza honvédseregével Buda várát Görgei Artúr tábornok. Ez a nap a magyar honvédelem napja, amelyről minden évben országszerte megemlékeznek. Tavaly a budaörsi repülőtéren még több tízezren ünnepelték együtt a jeles évfordulót, idén a járványveszély miatt a Honvédelmi Minisztérium is zárt körben tartotta hagyományos megemlékezését.

Szabó István honvédelmi államtitkár az eseményen úgy fogalmazott: míg a 2019-es esemény arról szólt, hogy a honvédelem ügyét közelebb vigyék a társadalomhoz, a járványhelyzet az idén mindent felülír, az ünneplés helyét pedig átvette a munka, hiszen a honvédelem napján is több ezer katona vesz részt a járvány elleni küzdelemben. „Ez a nap a katonaelődökről, a hősökről szól, ám úgy vélem, az elődök joggal lehetnének büszkék arra a teljesítményre, amelyet a jelen katonái nyújtanak" – mondta Szabó István, hozzátéve, hogy az elmúlt években a Magyar Honvédség társadalmi elfogadottsága folyamatosan emelkedett, ez a megbecsülés pedig a járvány elleni küzdelem kezdete óta hatalmasat nőtt.  „A magyar emberek megbizonyosodtak arról, hogy a katonák azért vannak jelen mindenhol, hogy őket szolgálják, segítsék. Ez érezhetően emelte a honvédség elismertségét: az emberek tudják, látják, hogy a magyar katonák felkészültek, és esküjükhöz híven hajtják végre feladataikat" – mutatott rá a honvédelmi államtitkár.

1596079824

A megemlékezés a Dísz téren kezdődött, a Honvéd Emlékműnél. A budai Vár visszafoglalását megörökítő szobor megkoszorúzása után a résztvevők a Fehérvári rondellán – azon a helyen, ahol 1849-ben először törtek be a Várba a magyar honvédek –, a Görgei-szobornál folytatták az emlékezést. Az esemény a Fiumei úti sírkertben, Görgei Artúr síremlékénél a Magyar takarodó hangjaival ért véget.

Az eseményen a Honvédelmi Minisztérium nevében Szabó István honvédelmi államtitkár, a Magyar Honvédség képviseletében Mihócza Zoltán altábornagy helyezte el az emlékezés koszorúit. Görgei Artúr sírját délután Németh Szilárd, a tárca parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is megkoszorúzta.

GALÉRIA