Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ikon az altisztek között

Szöveg: Szabóné Varga Erika főhadnagy |  2019. június 13. 16:56

Katonai tiszteletadás mellett avatták fel Hegedűs Ferenc páncélos őrmester sírkövét Cegléden. A Magyar Honvédség legidősebb altisztjét életének 103. évében érte a halál 2017-ben. Családja, hozzátartozói mellett az MH Altiszti Akadémia (MH AA) parancsnoksága, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, valamint a vezető altiszti kar képviselői emlékeztek meg a két évvel ezelőtt elhunyt jutasi altisztről.

„Erős akarat minden akadályt legyőz, erős akarat csak erős hitből fakad" – mondta a megemlékezésen Bozó Tibor dandártábornok, hozzátéve: ez a jutasi jelmondat végigkísérte Hegedűs Ferenc életét, aki ikon és méltó példakép az altisztek számára.

1599204049

Pap Lajos kőfaragó mester keze munkáját dicséri az a márvány sírkő, amelyen Feri bácsi legfőbb életszakaszai jelennek meg, így a családi és a jutasi címer is. A visszaemlékezések során megannyi személyes emléket elevenítettek fel.

Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa a rendhagyó történelemórák hangulatáról és az ezeken közvetített értékekről beszélt. Hangsúlyozta: az akkori jutasi altisztek által képviselt igazságosság, pontosság, valamint helytállás a mai kor altisztjei számára is példaértékű és követendő kell, hogy legyen.

1599204049

A Honvéd Hagyományőrző Egyesület képviseletében Kenyeres Dénes nyugállományú alezredes meghatottan emlékezett meg a több mint húszévnyi ismeretségről és barátságról. Így például a közös rendezvényeken hallott doni történetekről, a haza védelmében tett önfeláldozásról, valamint a hadifogságban eltöltött nyomorúságos időkről, amelyek inkább megerősítették, mint megtörték volna barátját.

Az ünnepség zárásaként a sírkövet Rácz István százados katolikus tábori lelkész és Lengyel István esperes, szajoli plébános szentelték fel.

Fotó: a szerző felvételei