Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Swietelsky Military Survival Run – A legkeményebb küzdelem

Szöveg: Faragó Fanny |  2019. június 13. 15:42

Tizenkét kilométeres távon, harminchárom akadályt kellett teljesíteniük azoknak a versenyzőknek, akik neveztek Magyarország egyik legkeményebb katonai túlélő-futóversenyére. A Swietelsky Military Survival Run elnevezésű megmérettetés második fordulójában, csaknem háromszáz katona és rendvédelmi dolgozó bizonyította rátermettségét június 13-án, csütörtökön az MH Pápa Bázisrepülőtéren.

1599204046
A Swietelsky Military Survival Run Magyarország egyik legkeményebb, fegyveres erők számára megtartott, egyedi, nemzetközi túlélőversenye melyet immár kilencedik alkalommal rendezett meg a Honvéd „Ezüst Nyíl" Sportegyesület, együttműködve az MH Pápa Bázisrepülőtér katonáival.

„2011-ben rendeztük meg először – a belga és a holland fegyveres erőknél szervezett tapasztalatok felhasználásával – ezt a sporteseményt, kizárólag a rendvédelmi szervek állományának. Azóta civil fordulókat is szervezünk. Idén a katonai fordulóra nyolc nemzetből érkeztek hozzánk a megmérettetésre, egyre nagyobb a külföldi érdeklődés" – hangsúlyozta Bíró András őrnagy, az MH Pápa Bázisrepülőtér kiképzési főnöke.

1599204047

A szervezők a civil fordulóhoz képest sokat nehezítettek a pályán. A versenyfeladatok összeállításánál kihasználták a bázis adottságait: a megszokott feladatok mellett egy tóban, egy bunkerben, mocsáron és aszfaltos úton keresztül, valamint emelkedőkkel tarkított akadálypályákon kellett bizonyítaniuk a résztvevőknek. A magas szintű állóképességükön és fizikai erőnlétükön túl, a folyamatos terhelés mellett problémamegoldó képességükre is szükségük volt a versenyzőknek a rajttól egészen a célszalagig. A tikkasztó melegben a teljes táv és az összes akadály leküzdésére 180 perc állt a csaknem háromszáz versenyző rendelkezésére. A kihagyott, elmaradt akadályokért azonban hibapont járt, így hiába futott valaki jó időt, a legjobbak közé már nem kerülhetett be.

1599204047

Katonai jellegéből adódóan, a versenyre nem lehetett a hagyományos úton felkészülni, még a legrutinosabb sportolóknak is kihívást jelentettek az akadályok. Gyömrei Máté, a Ninja Warrior Hungary című ügyességi vetélkedőműsor győztese a civil kategóriában kimagaslóan teljesített, így a nehezített fordulóban is bizonyíthatott. „Legnagyobb ellenségünk az időjárás volt, ilyen melegben még nehezebb jól teljesíteni. Már az ötödik és a hatodik akadálynál elfáradtam, és még hátra volt majdnem harminc. Igyekeztem minden feladatot technikásan, nem pedig erőből csinálni. Mindenkinek gratulálok, aki sikeresen végigcsinálta a feladatokat és beért a célba" – fogalmazott Gyömrei Máté.

A visszajelzések alapján a Swietelsky Military Survival Run az ország hasonló erőpróbái közül kimagaslik, egyedülálló élményt nyújtva azoknak, akik extrém módon szeretik feszegetni teljesítőképességük határait.

1599204047

Fotó: Rácz Tünde