Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légvédelmi rakéta szakmai konferenciát rendeztek Győrben

Szöveg: Csekei Judit százados | Fotó: a szerző felvételei |  2019. december 8. 9:15

A fegyvernemi ünnepe, Szent Borbála napja alkalmából, második alkalommal rendezett légvédelmi rakéta fegyvernemi konferenciát az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred december 3-án. A szakmai nap előadásainak apropóját a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program honvédséget, és az alakulatot érintő technikai fejlesztései adták.

1596073269

A szimpózium célja az volt, hogy kicsit szélesebb, esetenként akár geostratégiai kontextusba helyezve mutassa be a légvédelmi rakéta és tüzér fegyvernemet érintő nemzetközi és hazai trendeket, valamint lehetőséget biztosítson a fegyvernemet érintő aktuális kérdések megvitatására.

Az ország egyetlen légvédelmi rakéta fegyvernemi alakulataként az itt szolgálóknak nemcsak az a feladatuk, hogy őrizzék, illetve tovább építsék a légvédelmi rakéta szervezeti és szakmai kultúrát, és végrehajtsák az ebből adódó szakmai feladatokat, hanem az is, hogy igyekezzenek folyamatosan képezni magukat, bővítsék ismereteiket. Ehhez nyújtott kiváló alkalmat ez a szimpózium, amelyen együtt értekezett a fegyvernemhez tartozó végrehajtó szakállomány, az elöljáró és légierő szervezetek parancsnokai, képviselői továbbá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának oktatója, tisztjelöltjei.

1596073269

„Szükséges, hogy naprakészek legyünk a szakterületünk tekintetében, elvárt, hogy feldolgozzuk az elmúlt időszakban a légvédelmi rakéta fegyvernem és úgy általában a felszíni telepítésű légvédelem világában történteket, megismerjük az új doktrínális, illetve alkalmazási és technikai ismereteket, valamint megosszuk az időközben keletkezett információkat, melyre kiváló lehetőséget nyújt egy ilyen konferencia" – hangsúlyozta Könczöl Ferenc ezredes, ezredparancsnok, a konferencia életre hívója.

A rendezvényre vendégelőadók is érkeztek, ezúttal nemcsak katonák. Elfogadta a rakétaezred meghívását a kiváló biztonságpolitikai szakértő, Nógrádi György, aki a tőle megszokott színes stílusban beszélt a világot érintő biztonságpolitikai aktualitásokról.

1596073270

Az MHP Haderőnemi Szemlélőség (légierő) képviseletében Csokona Gábor alezredes A felszíni telepítésű légvédelem előtt álló kihívások, a légtérből érkező fenyegetések átalakulásának tükrében címmel tartott előadást. Majd Kézy Balázs őrnagy, az ezred felderítő főnöke a pilótanélküli légi járművek és az általuk megjelenített fenyegetések, illetve az ellenük való védekezés lehetőségeiről számolt be.

A légierőt érintő két kiemelt feladat tapasztalatairól is beszámoltak az előadók. Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka a litvániai Baltic Air Policing 2019 több hónapos küldetés részleteit mutatta be. Nagy Sándor őrnagy, a rakétaezred 1. légvédelmi rakétaosztály (KUB) megbízott parancsnoka pedig a lengyelországi Tobruq Legacy 2019 többnemzeti légvédelmi rakéta éleslövészet tapasztalataiba avatta be a konferencia résztvevőit.

1596073270

A megújult haderőnek képzett, elkötelezett katonákra van szüksége és a technikai fejlesztések mellett elengedhetetlen a humán erőforrás biztosítása, képzése is. E témához kapcsolódóan tartott előadást Kriston István főtörzszászlós. A Magyar Honvédség vezénylőzászlósa az Acélkocka altisztképzési rendszer kezdetei tapasztalatait és fejlesztésének irányait ismertette.

1596073270

A konferencia zárásaként Szűcs Pál ezredes kiemelte, hogy hiánypótló rendezvényről van szó, ahol a légvédelem egy bizonyos, ám rendkívül fontos szeletét ismerhettük meg, olyan témákat bemutatva, megvitatva, amelyekkel minden résztvevő csak gyarapíthatta a tudását.

1596073269