Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

légvédelem

Acélkocka_Győr (24)

Sikeres záróvizsgát tettek a győri „Acélkockák”

2021. július 14. 10:56

Végéhez ért a Magyar Honvédség Acélkocka Altisztképző Rendszerének légvédelmi rakéta- és tüzér altiszti szakmai tanfolyama Győrben. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred bázisán zajló képzés résztvevői a július 5-7. közötti vizsgaidőszak során írásban, szóban és gyakorlatban is számot adtak arról a szakmai tudásról, amit az ezrednél szolgáló tapasztalt tisztektől és altisztektől sajátítottak el az elmúlt öt hónap során.

Győr_acélkocka (2)

Célkövetési gyakorlaton a győri „Acélkockák”

2021. június 28. 9:56

Gyakorlati fázisához érkezett a Magyar Honvédség Acélkocka Altisztképző Rendszerének légvédelmi rakéta- és tüzér altiszti szakmai tanfolyama Győrben. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred bázisán zajló altisztképzés résztvevői valós repüléssel egybekötött célkövetési gyakorláson vettek részt a napokban.

Bajtársi_egyesület-közgyűlés (2)

Húsz éves a Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesület

2021. június 16. 19:54

„A mi hivatásunk egyedülálló, hiszen katonai eskünk egy életre szól” – hangsúlyozta Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára a Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesület közgyűlésén elmondott ünnepi beszédében. A magyar légtér nyugállományú védelmezői június 16-án, szerdán találkoztak a Stefánia Palota-Honvéd Kulturális Központban, egyesületük alapításának 20. évfordulója alkalmából.

Konczol ezds 02

2025-ben várható az „őrségváltás” Győrben

2021. június 4. 8:06

A tavaly novemberben aláírt szerződés szerint 2023-ban a világ egyik legjobb légvédelmi rakétarendszere, a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégek által fejlesztett, földi telepítésű NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System) fegyverrendszer érkezik az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredhez. Hogyan készülnek a „csúcstechnika” fogadására Győrben és milyen fejlesztések nélkülözhetetlenek az első eszközök megérkezéséig? Egyebek mellett erről beszélgettünk Könczöl Ferenc ezredessel, az alakulat parancsnokával.

NASAMS_3

A jövő útján…

2021. április 25. 13:45

Megtörtént az első hivatalos kapcsolatfelvétel az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred és a NASAMS légvédelmi rakéta fegyverrendszer egyes elemeit gyártó norvég hadiipari vállalat, a Kongsberg Defence & Aerospace között a győri laktanyában április 20-án.

Győr_csapatünnep (9)

Hetvenegy éve a légvédelem szolgálatában

2021. április 15. 18:19

Idén a járványhelyzet és a szigorú korlátozások miatt szűk körben, koszorúzási ünnepség keretében tartotta meg csapatünnepét az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, a Magyar Honvédség egyik legrégebben fennálló alakulata, a légvédelmi rakéta és tüzér fegyvernem egyedüli képviselője.

20200118_sticzlaszloddt (6)

„Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne életciklusban tervezzünk”

2021. január 21. 8:04

Új légtérvédelmi rendszer, új szállító repülőgépek, páncélosok, kézifegyverek – csak néhány példa az utóbbi időszakban bejelentett fejlesztésekről. Dr. Sticz László dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokságának haderőtervezési csoportfőnöke hangsúlyozza: a kultúraváltás minden dimenzióra és területre kiterjed, és a hadvezetés mindenképpen el akarja kerülni az elmúlt évtizedekben elkövetett hibákat. Interjúnk második része.

20200118_sticzlaszloddt (1)

„Innentől már nem a régi vasakból kell kifacsarni az utolsó lehetőségeket”

2021. január 20. 7:17

Új légtérvédelmi rendszer, új szállító repülőgépek, páncélosok, kézifegyverek – csak néhány példa az utóbbi időszakban bejelentett fejlesztésekről. Dr. Sticz László dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokságának haderőtervezési csoportfőnöke hangsúlyozza: a kultúraváltás minden dimenzióra és területre kiterjed, és a hadvezetés mindenképpen el akarja kerülni az elmúlt évtizedekben elkövetett hibákat.

radar beszerzési megállapodás  KLAC7895

Csúcstechnika a légtérvédelemért

2020. december 11. 18:21

Ahhoz, hogy Magyarország légtere biztonságosan lefedett és védhető legyen, egy többfunkciós, háromdimenziós radarrendszerre van szükség – mondta Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka a legkorszerűbb légtérellenőrző rendszer vásárlásáról szóló megállapodás aláírásán, december 11-én, pénteken, Budapesten.

LALA3685

Csúcstechnológia a légvédelem szolgálatában

2020. november 30. 16:38

A szerződés értelmében a világ egyik legkorszerűbb, földi telepítésű légvédelmi rakétarendszerével fogunk rendelkezni 2023-tól – mondta Korom Ferenc vezérezredes november 30-án, Budapesten abból az alkalomból, hogy a Magyar Honvédség aláírta a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégek által fejlesztett légvédelmi rakétarendszerek vásárlásáról szóló szerződést.

×