Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A légtér védelmében

NATO gyakorlaton a „lérakosok”

Szöveg: MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred | Fotó: MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred |  2024. július 8. 8:45

Húsz NATO tagállam 3200 résztvevője – köztük a Magyar Honvédség légvédelmi rakétacsoportja – tartott kiképzést kilenc bulgáriai és romániai helyszínen a RAMSTEIN LEGACY 2024 integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlat keretében a levegőből érkező fenyegetésekkel szemben.

2024-07_RALY-borito

A Magyar Honvédség Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred állományából megalakított vegyes légvédelmi rakétacsoportosítás vett részt a gyakorlaton, amelyen a Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ (SAMOC), az 1. Légvédelmi Rakétaosztály (NASAMS) és a 2. Légvédelmi Rakétaosztály (MISTRAL) is helyet kapott. A SAMOC és NASAMS rendszerek első alkalommal mutatták be képességeiket nemzetközi környezetben, együttműködve a már többször bizonyított MISTRAL fegyverrendszerrel.

A nemzetközi gyakorlat kiváló felkészülést biztosít napjaink összetett kihívásaira, erősíti az együttműködést, ezzel a szövetséges erők védelmi képességeit.

2024-07_RALY-01002

Nagy Sándor alezredes, a RALY24 kontingensparancsnokának értékelése szerint a gyakorlat rendkívüli kiképzési lehetőséget biztosított a magyar csoportosítás számára. A technikai együttműködés mellett az eljárások egységesítése is kiemelt fontosságú volt, de a gyakorlat során a magyar SAMOC műveleti központ öt alárendelt csoportosítást kapott, így lengyel, német, török, román, és magyar alegységek harcvezetését és tűzirányítását hajtotta végre. Az eredeti elgondolás szerint a magyar személyzet német mentorálás mellett végezte volna feladatait, azonban a német fél már a gyakorlat kezdetén megállapította, hogy a magyar vezető állomány felkészültsége a közvetlen jelenlétüket nem teszi szükségessé.

A magyar katonák szervezetten és határozottan látták el feladataikat, a NATO-eljárásoknak megfelelően. Mind technikai, mind vezetés-irányítási szempontból elérték a kiképzési célokat és kiváló eredményt értek el. A gyakorlat során szerzett tapasztalatok tökéletes alapot nyújtanak a magyar légvédelmi rakéta alegységek képességének további fejlesztéséhez.