Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harminchét fordulat, harmincöt másodperc alatt

Versenyben a magyar ejtőernyős válogatott a második világbajnoki címért

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Schöff Gergely |  2024. július 8. 8:20

Július első szerdáján elrajtolt a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság Szolnokon. Három versenyszámban méretik meg magukat a résztvevő nemzetek, köztük az egyéni és csapat szinten is induló magyarok. Az elmúlt évtized érmes helyezései után magasra került a léc, a válogatott ezúttal a hazai közönség biztatásával igyekszik elhódítani a magyar ejtőernyőzés történetének második aranyérmét.

„Messze a felhőkkel” – akár az ejtőernyős világbajnokságra is íródhatott volna a 80-as évek slágere, a szandaszőlősi reptéren versenybe szálló csapatok számára ugyanis a felhős, szeles időjárás jelenti a legádázabb kihívást. Célba ugrást pontosan csak szélcsendben lehet végrehajtani, míg a forma- és a stílusugrás mozdulatainak értékeléséhez tiszta égbolt szükséges. Utóbbira nevezett Bánszki Tamás százados, aki a hagyományairól híres célba ugró válogatott csapatkapitányi címét is viseli. De mik az egyes számok szabályai és milyen esélyekkel állnak rajthoz a mieink? A feladat világos: tíz, 1100 méteres magasságból végrehajtott ugrás alatt kell egy meghatározott szivacs közepére érkezni. Aki a két centiméter sugarú körben ér földet, 0 értéket szerez csapatának, míg minden centiméternyi tévesztés egy hibapontot jelent. Végül egyénileg és csapatban is összesítik a napi eredményeket. Az nyer, akinek a neve mellett a legkisebb szám szerepel. „Mi mindig is célba ugrásban voltunk kiemelkedők. 2016-ban aranyérmet nyertünk Oroszországban és azóta is többször sikerült felállnunk a dobogóra. Hat év után ismét hazai pályán bizonyíthatunk” – mondta július 6-i ugrását követően Varga Tamás zászlós, aki összesen hét világbajnokságon vett részt.

20240706_EJE_VB_Szolnok_SG_036

A stílusugrás technikai versenyszámában kétszer három figurát - tengely körüli teljes fordulatot jobbra és balra - illetve hátraszaltót kell minél rövidebb idő alatt bemutatniuk zuhanás közben az indulóknak. A pontozásnál a bírók azt figyelik, hogy a 360 fokos fordulat pontosan 360 legyen, akár plusz-mínusz 10 fok eltérés, jobb-bal irányban történő elcsúszás pontlevonással jár. Az ejtőernyős világbajnokság harmadik, egyben legdinamikusabb versenyszáma a formaugrás.

„A szabályok szerint 3200 méterről ugrik ki a négy fős csapat egy kamerás kísérővel, akinek a felvétele alapján – akárcsak a stílusugrásnál – a zsűri elbírálja a bemutatott figurákat. A versenyzőknek harmincöt másodperc alatt minél több fordulatot kell megtenniük úgy, hogy a fordulatok között összekapaszkodnak csapattársaikkal” – foglalta össze a feladatot dr. Bali Tamás ezredes. Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoka ezúttal a szervezőbizottság alelnöke is egyben, arra biztatja a szolnoki közönséget, hogy minél nagyobb számban látogassanak ki a versenyre és buzdítsák a magyarokat. „A formaugrás például olyan pörgős szám, ahol a 35 másodperces időkeret alatt a világelső belgák 37 fordulatot tesznek – tehát nagyon látványos versenyről van szó” – tette hozzá.