Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Géza lett a győztes a 102. Magyar Derby-n

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Kormány Gábor |  2024. július 8. 9:05

Minden évben élettel és lelkes fogadókkal telik meg a Kincsem Park a Magyar Derby galopp vasárnapján. Idén immár a 102. futamot tekinthette meg a szurkoló közönség július 7-én a Kincsem Parkban a Magyar Derby galopp vasárnapján. A hároméves telivérek 2400 méteres megmérettetése előtt futották a Hilltop Borbirtok – Honvédelmi Minisztérium Díjat. A 102. Magyar Derbyt nyerő ló nyakába Magyarország honvédelmi minisztere, Szalay-Bobrovniczky Kristóf helyezte a győzelmi koszorút az ünneplő tömeg ujjongása közepette.

derby_borito

Száraz György, a Magyar Lovaregylet elnökének magyarázata szerint a Honvédelmi Minisztérium Díj egyfajta bizonyítási lehetőség, hogy a háromévesnél idősebb versenylovak újra megmutathassák magukat a világnak egy hosszútávú, 2800 méteres futamban. Ez az a versenyszám, ahol már a lovak tenyészértéke is kiviláglik, a szakértők éles szeme kiszúrja, mely állatokat érdemes beírni a magyar lótenyésztés képzeletbeli nagykönyvébe.

Idén Major Factor, Régi Csibész és Vaquíero volt a legesélyesebb befutó a katonás díjra, a nyertes mégis Merci Star lett mindenki nagy meglepetésére. Tulajdonosa, a Szenttamási Ménesbirtok vezetője titkon reménykedett a győzelemben. A Honvédelmi Minisztérium és a Hilltop Borászat közös díját Barthel-Rúzsa Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium katonai nemzetbiztonság irányításáért felelős államtitkára és Kamocsai Ákos, a borászat vezetője adta át a tulajdonosnak, Horváth Lászlónak, a ló trénerének, Szuna Szabolcsnak és zsokéjának, Mocsinka Viviennek.

2024.07.07_Budapest_Magyar_Derby_KG_01_elforgatott_croppolt

A 102. Magyar Derbyt Géza nyerte, a favorit gazdája Hrutka József. A babérkoszorút Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter helyezte a ló nyakába, és ő adta át a díjakat is a nyertes csapatnak. Géza zsokéja Stanislav Georgiev, trénere Csontos Pál. A kiemelkedő teljesítményű csődör idén már a Magyar Nemzeti Díjat is megnyerte, így nagy reménysége a magyar lóversenyzésnek. Gratulálunk az eredményhez!

Címkéklósport