Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Távolságtartás

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. július 8. 14:00

Szinte már közhely, de ettől még igaz a mondás, miszerint a tűzszerész legjobb barátja a távolság, vagyis minél messzebbről hatástalanítható egy-egy robbanóeszköz, a feladatot végző szakember annál nagyobb biztonságban van. E tekintetben nyújthatnak nagy segítséget azok a távirányítású vizesvágó berendezések, amelyek tesztelése jelenleg is zajlik az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrednél.

Magyar_Honvéd_magazin_2024_július_borító

A vizesvágó eszközökről a tesztidőszak során szerzett tapasztalatokat Csorba Zoltán törzsőrmester, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred tűzszerész járőrparancsnoka – egyben a berendezés kezelőinek oktatója – osztotta meg velünk.

Milyen típusú vizesvágót használ az ezred?

Alakulatunknál a német ANT AG (Applied New Technologies AG, Lübeck) által forgalmazott eszközöket használjuk. Rendelkezünk két mini MACE és egy MACE vizesvágó készlettel. Széles körben elterjedt technikáról beszélünk, hiszen ugyanilyennel dolgoznak többek között Németországban, Angliában, Bulgáriában, Hollandiában, Litvániában, Szlovákiában, Svédországban, Franciaországban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Japánban és Kínában is.

Milyen feladatokra alkalmazható ez a vizesvágó?

A berendezést arra fejlesztették ki, hogy a koptató hatású szert tartalmazó vízsugár segítségével legyen képes különböző fémtárgyakat megvágni, felnyitni. Meghatározott körülmények között alkalmas lehet a második világháborús robbanótestek hatástalanítására is.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 12-én, pénteken megjelenő számában!