Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

HadErő Magazin: fókuszban a tűzszerészek

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: archív felvételek |  2024. július 8. 16:30

Mi a különbség a közszolgálati és a missziós tűzszerészek munkájában? Mi szükséges egy robbanóeszköz hatástalanításához? Miért van fontos szerepe Magyarországnak a NATO katona-egészségügyben? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az M1 „HadErő – Hazámat szolgálom!” magazin július 9-i adása.

Ajánló_HadERŐ_0709_Brave Warrior 2024_SG

A Bakonyban két héten át gyakorlatoztak olasz és magyar katonák együtt. A Forward Land Forces zászlóalj harccsoport kötelékének validációs gyakorlatán egy kelet felől érkező támadás elhárítását és az eredeti helyzet visszaállítását hajtották végre a résztvevők. A gyakorlat első része az integrációról és a felkészülésről szól, a második pedig a lebonyolításról és az ellenőrzésről. A műsorban egy átjárónyitás folyamatát figyelhetik meg a nézők.

Ajánló_HadERŐ_0709_tűzszerészek_RT

Az Újdörögdi Kiképzőbázison zajló Gyújtópont 24 gyakorlat feladatait a tűzszerész és aknakutató zászlóalj katonái hajtották végre. A műveleti központ és a járőrök közötti kommunikációt emelték készségszintre. Fontos kiemelni a katonákat a megszokott környezetükből, hogy meglévő hazai rutinjuk mellett felkészüljenek az ellenséges környezetben való munkára is.

Judán István törzsőrmester egy konkrét példát is bemutat, amely során a tűzszerészek egy robot segítségével hatástalanítanak egy robbanóeszközt. A jó munkához nem csak a műszaki tudás fontos, a stresszt is meg kell tanulni kezelni. Egy jó szakember ismérve a higgadtság, a tudásvágy és a csapatban gondolkodás.

Ajánló_HadERŐ_0709_VW_eü.gyak_PÁ

A Vigorous Warrior 2024 NATO katona-egészségügyi gyakorlat világviszonylatban is jelentős, 35 nemzet együttműködését igénylő bakonykúti képzésen katonai egészségügyi dolgozók hangolták össze képességeiket, fejlesztették a tábori körülmények közötti életmentést és sebesültellátását.

Ne feledjék! Minden kedd délelőtt, 11:33-kor „HadERŐ – Hazámat szolgálom!” az M1-en!