Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Képesség, amit senki nem akar alkalmazni

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: Érdi Róbert |  2024. július 8. 17:20

Éleslövészettel egybekötött nyílt kiképzési napot és toborzást tartott a Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred vitéz Fekete Imre 101. Területvédelmi Zászlóalj a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

Miközben a területvédelmi zászlóalj tartalékos katonái lő-előkészítő foglalkozáson vettek részt, az eseményre érkező, köztük a katonai hivatás iránt érdeklődő ismerősök, barátok, családtagok airsoft fegyvereket próbáltak ki, és a katonáktól személyes tájékoztatást kaptak a tartalékos, illetve szerződéses szolgálatról.

Huszár Ferenc ezredes, az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred parancsnoka a honvedelem.hu-nak elmondta, azért szerveztek erre a szombati éleslövészerte torborzónapot, mert szeretnék megmutatni azt, hogy a tartalékos katonát a Magyar Honvédség nem kiragadni akarja a környezetéből, hanem éppen, hogy erősíteni kívánja a közösséget, hogy egymást segítsék a bajban.

20240706_hm_doc_tartalekos_teruletvedelmi_loveszet_er_033

„Egy közös dolog minden emberben megvan. Az, hogy szereti a hazáját. A tartalékos katona ezért plusz áldozatokat is vállal. Azzal pedig, hogy a közösség is összekapcsolódik, egy még erősebb, biztosabb alapot hozunk arra létre, hogy megvédjék önmagukat, családjukat, környezetüket és végső soron az országot” – fogalmazott Huszár Ferenc, majd megköszönte 2017 óta csatlakozott minden tartalékos katonának, hogy részt vett a kiképzéseken, számíthattak rájuk a határvédelemben, az egészségügy támogatásában vagy természeti katasztrófák felszámolásában, sőt külföldi missziókban is.

A parancsnok rámutatott, hogy tartalék nélkül nem létezik haderő. „És a neve senkit ne tévesszen meg. Én azt gondolom, hogy itt egy magyar honvédségről beszélünk” -mondta, hozzátéve, tartalékos katonákra szükség van, ezt nemcsak hazánk, hanem Európa más országai is felismerték

20240706_hm_doc_tartalekos_teruletvedelmi_loveszet_er_016

„Látjuk, sajnos a környező országok példájából, hogy bizony a kiképzett és meglévő professzionális haderő, egy adott helyzetben nem elég. Minden magyar állampolgárnak kötelezettsége bekapcsolódni a hon védelmébe” -jelentette ki. Emlékékeztetett arra, hogy Magyarország nem behívót, hanem meghívót küld a hazaszerető polgároknak”.

Botos Bettina tartalékos főtörzsőrmester 2022. őszén döntött úgy, hogy csatlakozik a tartalékos rendszerhez. Nála a családi indíttatás volt a legerősebb, hiszen édesapja és párja is katona. A külföldi missziókat is megjárt tartalékos szeretne tovább lépni és szerződéses kiképző lenni, mert női kiképző kevés van a Magyar Honvédségben. Ő pedig bebizonyítaná, hogy a nők is képesek arra, amire a férfiak.

20240706_hm_doc_tartalekos_teruletvedelmi_loveszet_er_013

Nagyon sok mentális fejlesztésen vettem részt, a gyakorlati és elméleti kiképzésen megszerzett tudás a civil életben is alkalmazható – mondta el Botos Bettina, aki az önvédelmi képzést emelte ki, amely nők számára nagyon hasznos tud lenni.

A tartalékos szolgálat az ő ezredénél a déli határ védelmét is jelentheti, de ha árvíz van, akkor a területvédelmi tartalékos katonákat behívják az adott területre -tette hozzá Botos Bettina.

A katonák elméleti foglalkozása után a kiképzés és a toborzónap összevonódott. A gépkarabély lőgyakorlat, az Ak-63D gépkarabély, PKM géppuska, CZ-BREN, SZVD mesterlövész puska hatásbemutatója és a rajéles lövészet több civil nézőben megerősítette az elhatározást, hogy a katonai hivatást válasszák.

20240706_hm_doc_tartalekos_teruletvedelmi_loveszet_er_030

„Nagyon sok mentális fejlesztésen vettem részt, fizikailag is és szellemileg is ugyanúgy kaptam kiképzéseket, amit nagyon tudok használni a civil életemben is” – mondta el Botos Bettina, aki az önvédelmi képzést emelte ki, mint ami nők számára nagyon hasznos tud lenni: például egy utcai rablásnál.

A tartalékos szolgálatról a tartalékos főtörzsőrmester elmondta, hogy ez az ő ezredeknél ez a déli határ védelmét is jelentheti, de ha árvíz van, akkor a területvédelmi tartalékos katonákat behívják be az adott területre, mint például nálunk Békés vármegyében, hogyha történik valami, akkor oda a Békés vármegyei zászlóaljat fogják kirendelni.

A katonák elméleti foglalkozása után a kiképzés és a toborzónap összekapcsolódott, így a gépkarabély lőgyakorlat, az Ak-63D gépkarabély, PKM géppuska, CZ-BREN, SZVD mesterlövész puska hatásbemutatója és a rajéles lövészet bemutatóvá alakult, ahol a civil nézők között többekben is megerősödött az elhatározás, hogy a katonai hivatást választják.