Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyvernemi konferencia Győrben

Szöveg: Csekei Judit százados | Fotó: Csipes Mihály főtörzsőrmester |  2023. december 4. 7:44

Fegyvernemi ünnepéhez közeledve – az MH Légierő Parancsnoksággal közösen – szakmai konferenciát rendezett az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred december 1-jén. A győri rendezvény főbb témáit az elmúlt időszak eseményei, az orosz-ukrán háborús konfliktus kapcsán felmerülő, a légierőt és különös tekintettel a légvédelmet érintő kérdések adták.

_MG_3889

Könczöl Ferenc ezredes, a Parancsnokság megbízott törzsfőnöke megnyitó gondolatait követően az előadások három fő témakört öleltek fel. Elsőként a légtérből érkező fenyegetettséget, mindenekelőtt a pilóta nélküli repülőeszközök, a drónok háborúban történő alkalmazását, valamint az azok elleni védelem aktuális kihívásait és fejlesztési irányait. A H145M és H225 helikopterek példáján keresztül a jelenlévők a haditechnikai eszközök alkalmazásba vételének (beszerzéstől kiképzésig tartó) tapasztalatairól is beszéltek. Végül a résztvevők a Rotors & Camps Kft.-nek köszönhetően a Pro Tar-F4J pilóta nélküli légvédelmi célrepülőgép fejlesztésének helyzetével és az általa nyújtott kiképzési lehetőségekkel ismerkedhettek meg előadás és helyszíni bemutató során.

Az MH Légierő Parancsnokság és alárendelt alakulatai mellett a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálattól, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről is érkeztek előadók, akik magas színvonalú előadásokkal járultak hozzá a konferenciához.