Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világszenzáció: Magyarországé a világ legjobb vitorlás csapata!

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Gilles Morelle (Gold Cup) |  2023. december 4. 8:14

Az SSL Gold Cup csapat világbajnokság döntőjében 100 méteres fölényes előnnyel aranyérmes a Sámánok elnevezésű magyar formáció. Berecz Zsombor vezérletével hazánk az egyetlen nem tengeri csapatként aratott diadalt, a második helyezett Olaszország, a harmadik helyezett Hollandia és az elődöntőben a magyarokkal megküzdő Spanyolország fölött. Minden résztvevő ugyanolyan SSL 47-es hajóval szállt vízre. Minden nemzet a legjobb vitorlázóit nevezte, soha egyetlen sporteseményen sem versenyzett egyszerre ennyi olimpiai érmes egy időben egymás ellen.

gold cup

56 ország nevezett, a selejtezőkből indulva vezetett az út, a magyar csapat végig remek teljesítményt nyújtott, a negyeddöntők során például a négy futamból hármat megnyert. Berecz Zsombor olimpiai ezüstérmes, világbajnok és kétszeres Európa-bajnok vitorlázó a rajt előtti, csapatkapitányokkal készült interjúban elmondta: „Örülünk, hogy itt vagyunk, élvezzük a verseny minden pillanatát!"

Íme a teljes csapatnévsor mindazokkal együtt, akik bármely megelőző fordulóban a Sámánok tagjai, azaz a siker részesei voltak: Adorján Csaba, Bakóczy Róbert, Berecz Zsombor, Goszleth Marcell, Gyapjas Zsombor, Huber Lél, Lillik Ákos, Majthényi Szabolcs, Németh Áron, Németh Domonkos, Takácsy Levente, Tomai Balázs, Varjas Sándor.

A Sámánok elnevezésű magyar egység ezzel sporttörténelmet írt.

(A Honvédelmi Minisztérium közleménye)