Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi hét az altiszti tanfolyamon

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2019. november 11. 14:00

Tizenkét országból összesen huszonhat altiszt érkezett az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam úgynevezett nemzetközi hetére, Balatonakarattyára.

A tapasztalatcserét, és a külföldi kitekintést szolgáló hét megnyitóján, november 11-én, hétfőn Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozva a nemzetközi hét jelentőségét. John W. Troxell vezénylőzászlós, az Amerikai Egyesített Vezérkar rangidős altiszti tanácsadója előadásában leszögezte: a NATO szövetséges országok haderejének adott esetben, minden körülmények között, a Föld bármely pontján, azonnal és hatékonyan bevethetőnek kell lennie. Az elsőrangú kiképzésben pedig nagy szerepe van az altiszti karnak.

1596071556

„Magyarország kiváló példát mutat az altisztképzés terén a NATO-nak, és az egész világnak. Az önök hadereje rendkívül nagy energiát fektet ebbe, immáron hetedik esztendeje. Személyesen is megtapasztalhattam, hogy a magyar altisztek milyen kiváló munkát végeztek például Irakban, vagy éppen Afganisztánban" – fogalmazott a vezénylőzászlós.

Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa kérdésünkre elmondta: a nemzetközi hét az altiszti kar egyik kiemelkedő rendezvénye.

„Korom Ferenc altábornagy feladatként szabta meg számunkra az altisztképzés megújítása kapcsán, hogy minden altisztnek vezetővé kell válnia. A legjobbat várjuk el a katonáktól, és ennek megfelelően a legjobb elérhető tudást is szeretnénk nekik átadni. A kollégáink a szövetségből, a NATO legmagasabb szintű parancsnokságairól azért jöttek ide, hogy megosszák velünk tapasztalataikat" – mondta a főtörzszászlós. Hozzátette: ugyancsak nagyon lényeges az is, hogy a hazai altiszti kar gördülékenyen együtt tudjon működni NATO-szövetséges országok altisztjeivel, hiszen feladataikat adott esetben szövetségesi rendszerben kell ellátniuk.

1596071555