Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar katonai hagyományőrzés európai szintű

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Rácz Tünde |  2023. november 25. 17:19

Idén második alkalommal szervezett workshopot a katonai hagyományőrző civil szervezetek részére a Honvédelmi Minisztérium Katonai Örökség Főosztály november 25-én, szombaton.

A Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson tartott rendezvény célja, hogy olyan hasznos információkkal lássa el a szervezeteket, amelyek segíthetnek saját tevékenységi rendszerük és feladataik hatékonyabb végrehajtásában, ugyanakkor támogatják a honvédelmi tárcával való együttműködést és közös gondolkodást.

A szakmai workshopon a különböző történelmi időszakokat képviselő szervezetek tagjai előadásokat hallhattak az egyesületek részére szóló támogatási folyamatokról, valamint az elszámolással kapcsolatos követelményekről, a katonai viselettörténeten belül betekintést nyerhettek a magyar katonai fejfedők történetébe, majd kerekasztal beszélgetés során oszthatták meg egymással tapasztalataikat.

RT1_9776

Horváth Tamás főosztályvezető kérdésünkre elmondta: „a Katonai Örökség Főosztály feladata hagyományaink ápolása és visszaemelése a köztudatba. Ez különösen igaz az első és második világháborús katonahőseinkre, akiket az 1945 utáni történetírás kiradírozott a magyar történelemből.” Hozzátette: fő céljuk a Magyar Honvédség társadalmi elfogadottságának növelése, és a toborzás támogatása mellett a hagyományőrző civil szervezetekkel való kapcsolattartás, munkájuk támogatása, ahogy ezt a mai rendezvény is mutatja. „Mi adunk instrukciókat számukra, hogy hitelesen jelenítsék meg az elmúlt korszakok katonai hadviselését” – mondta a főosztályvezető, majd felidézte: tavasszal rendeztek először workshopot, amely nagyon komoly tapasztalatokkal szolgált, hiszen a magyar katonai hagyományőrzés az elmúlt években annyit fejlődött, hogy ezek a workshopok már csak a finomhangolást szolgálják. „Azok a katonai hagyományőrzők, akik a Honvédelmi Minisztériummal kapcsolatban állnak, európai szinten űzik tevékenységüket” – hangsúlyozta.