Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar kultúra ezeréves kárpát-medencei múltunkat jelenti

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2022. január 21. 15:27

„A mi felelősségünk, hogy a ma és a holnap katonái ismerjék a nagy elődök által kijelölt irányt, s hogy ezt a ránk bízott örökséget hogyan adjuk át a következő nemzedéknek” - mondta Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára a tárca magyar kultúra napja alkalmából rendezett központi ünnepségén, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban, január 21-én.

LALA7981

A magyar kultúra napja alkalmából szervezett központi ünnepségen a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség humán tisztjei, szakalkalmazottai (könyvtárosok, katonazenészek, művelődésszervezők), az öntevékeny előadó- és alkotóművészeti tevékenység területén kiemelkedő munkát végző állomány, valamint a tárca szakmai és társadalmi kapcsolatrendszerét képviselő meghívottak vettek részt. Az eseményen – amelyen jelen volt Vidoven Árpád közigazgatási államtitkár és Korom Renáta, jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár is – Szabó István honvédelmi államtitkár mondott köszöntőt.

Beszédében az államtitkár úgy fogalmazott: majdnem kétszáz éve Kölcsey Ferenc január 22-én fejezte be a Himnuszt, és ez a dátum nem véletlenül vált a magyar kultúra napjává. „A Himnusz minden magyar számára nem csak egy vers, ünnepi dal, hanem olyan nemzeti ima, amely időtől és helytől függetlenül magyar létünk kifejezése” – mondta, hozzátéve: büszkék lehetünk több mint ezeréves hagyományainkra, nekünk, magyaroknak van miből merítenünk, hiszen elődeink gazdag örökséget hagytak ránk. „A magyar kultúra nem kevesebbet jelent, mint ezeréves kárpát-medencei múltunkat. Nyelvünket, irodalmunkat, népdalkincsünket, zenénket, meséinket, hagyományainkat és hitünket. Ez az az örökség, ami magyarrá tesz és összeköt bennünket.”

LALA8000

A honvédelmi államtitkár rámutatott: amikor a magyar katonák esküt tesznek a haza védelmére, annak a kultúra megőrzése is része. „A mi feladatunk és kötelességünk a magyar kultúra megőrzése, ápolása és átörökítése utódaink számára. Nekünk, katonáknak az is a feladatunk, hogy a béke és biztonság megteremtésével óvjuk és őrizzük mindazokat az értékeket, amelyektől Magyarország valóban magyar ország marad. A mi felelősségünk, hogy a ma és a holnap katonái tudják és ismerjék a nagy elődök által kijelölt irányt, valamint az is, hogy ezt a ránk bízott örökséget hogyan adjuk át a következő nemzedéknek. Példát kell mutatnunk azzal, hogy a kultúra értékeit megőrizzük, törvényei szerint élünk, és tanulságait érvényesítjük” – mondta Szabó István.

Az eseményen Szabó István honvédelmi államtitkár és Bozó Tibor vezérőrnagy, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka adott át elismeréseket. A rendezvényen a fennállásának idén 60. évfordulóját ünneplő MH Központi Zenekar adott ünnepi műsort. Az ünnepség kísérőprogramjaként a Katonai Képzőművészeti Alkotótábor és a Vajai Honvéd Művésztelep alkotásaiból válogatott kiállítást tekinthettek meg a meghívottak a Stefánia Galériában.