Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A múltra kegyelettel emlékezni…

Szöveg: Dr. Varga József |  2009. október 7. 11:23

Október 6-án egy nemzet gyászol. Legalábbis ünnepeink rendje szerint, hiszen ez a nap 2001 óta hivatalosan is gyásznap, vagyis egyszerre kegyelet, és ünnepi emlékezés. S, hogy a gondolatokban, érzelmekben is az legyen, az MH KKB, mint a katonai alapkiképzés meghatározó intézménye kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a kiképzés egyben nemzeti, katonai értékeink átörökítésének színtere is legyen.

Ennek a gondolkodásmódnak a jegyében a laktanya katonái évente több alakalommal a helybeliek legnagyobb örömére és elismerésére – nemzeti ünnepeken – zárt alakzatban vonulnak ki Szentendre város Fő terére vagy más emlékhelyére, hogy részesei legyenek a város lakóival és a nagy számban érkező turistákkal együtt az ünnepi eseményeknek, illetve, hogy bemutatkozzanak a lakóknak, erősítve ezzel is a civil – katonai kapcsolatokat.

Így történt ez október 6-án délután is. A laktanya mintegy 200 katonája Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, parancsnok vezetésével kivonult a Kálvária dombon lévő Millenniumi Emlékművéhez, hogy Szentendre önkormányzata, állami és társadalmi szervei képviselőivel és a lakosokkal együtt lerója kegyeletét az aradi vértanúk emléke előtt.
A helyőrségi zenekar rövid bemutatkozó műsora és Himnusz elhangzása után Kun Csaba alpolgármester köszöntötte a katonákat és a megjelenteket, értékelte az MH KKB és a város közötti jó együttműködést, majd felkérte a parancsnokot az ünnepi beszéd elmondására.

 

Isaszegi tábornok történelmi lecke hatású beszédében a szabadságharc eseményeit, az osztrák-orosz túlerő kiváltotta fegyverletétel eseményeit felidézve a máig ható tanulságokra, a honvédsereg helytállására és a mártírok áldozatának erkölcsi értékeire helyezte a hangsúlyt. „A Múltra kegyelettel emlékezni, a Jelent tisztelettel becsülni, a Jövőt akarni és érte tenni-tenni kell" – fejezte be hitvallásával, nagy tapssal fogadott beszédét a tábornok.
A város óvónőinek népdalköre 48-as katonadalokból összeállított rövid műsort adott, majd az emlékműnél elhelyezték a kegyelet koszorúit az önkormányzat, az MH KKB és KPTSZI vezetői, illetve a helyi rendőrkapitányság, tűzoltóság, társadalmi szervezetek és politikai pártok képviselői.