Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A műszaki ezredhez látogattak a katonai attasék

Szöveg: Hraskó István | Fotó: a szerző felvételei |  2022. június 23. 12:21

Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredhez látogattak a Magyarországra akkreditált véderő-, katonai- és légügyi attasék június 16-án. A katonadiplomaták betekintést kaptak a hídépítés mozzanataiba is Szentesen.

Attasék_ (29)

A HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály (HM NEF) által összeállított foglalkoztatási terv keretében a Magyarországra akkreditált véderő-, katonai- és légügyi attasék rendszeresen ellátogatnak különböző intézményekhez és alakulatokhoz, hogy átfogóbb képet kaphassanak a Magyar Honvédség tevékenységéről.

A Budapesti Katonai Attasé Testület (Budapest Military Attaché Corps - BMAC) tagjai – a HM NEF képviselőinek kíséretében – június 16-án a szentesi műszaki ezredhez érkeztek. A David Wiseman ezredes, a BMAC doyenje vezette delegációt Seres József alezredes, megbízott parancsnok és Bernátsky László törzszászlós, az ezred vezénylőzászlósa fogadta.

Attasék_ (15)

A látogatás során a vendégek tájékoztatást kaptak az alakulat történetéről, szervezeti felépítéséről és feladatairól. Ezt követően dr. Kállai Ernő alezredes, megbízott parancsnok-helyettes szakmai vezetése mellett az attasék megtekintették a Mabey hídkészlet és a TMM-3 nehéz hídrakó készlet működését, valamint az alakulat további műszaki eszközeit. A látogatás legmozgalmasabb és leglátványosabb elemeként a katonadiplomaták egy PTSZ-M típusú közepes, lánctalpas úszógépkocsin egy kisebb kört tehettek a Tiszán. A szakmai program végén – a Damjanich János laktanyában – megtekintették a műszaki ezred rendkívül gazdag anyaggal rendelkező csapatmúzeumát is.

A látogatás ebéddel, közös fotóval és az attasék megajándékozásával zárult. David Wiseman ezredes elismeréssel szólt a szentesi alakulat tevékenységéről és köszönetet mondott a tartalmas programért, külön kiemelve annak dinamikus bemutató részét. A szakmai nap délutáni részében a delegáció látogatást tett a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. gyárában is.

Attasék_ (1)

Az éves terv alapján a HM NEF június 15-én a katonai attasék házastársai számára is biztosított programot. A vendégek meglátogatták a Korda Filmparkot, ahol betekintést nyerhettek az Etyeken készülő nemzetközi filmes szuperprodukciók munkafolyamatába.