Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO légtérellenőrző repülőgépeket telepít Romániába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. január 14. 21:07

A NATO több, jelenleg Németországban állomásozó légtérellenőrző repülőgépet helyez át Romániába – tájékoztatott a Észak-atlanti Szerződés Szervezete január 13-án, pénteken.

A közlemény szerint a NATO németországi Geilenkirchenben állomásozó AWACS légtérellenőrző repülőgépei a tervek szerint január 17-én érkeznek Romániába, hogy támogassák a katonai szövetség megerősített jelenlétét a régióban, és figyelemmel kísérjék az orosz katonai tevékenységet.

Oana Lungescu NATO-szóvivő elmondta: az AWACS repülőgépek több száz kilométerre felbukkanó repülőgépeket is képesek észlelni, így kulcsfontosságúak az elrettentés és a védelem szempontjából.

A NATO közleményében emlékeztetett, Oroszország ukrajnai háborújára válaszul a szövetség vadászgépekkel és megfigyelő repülőgépekkel növelte jelenlétét Kelet-Európában.

2022 februárja óta a NATO AWACS repülőgépei rendszeres járőrözést végeznek Kelet-Európa és a balti-tengeri régió felett, hogy nyomon kövessék az orosz harci repülőgépek mozgását a NATO-tagországok határainak közelében.

Közölték továbbá, hogy az AWACS-gépek az elkövetkező napokban megkezdik felderítő repüléseiket, kizárólag a szövetség területe felett. A misszió a tervek szerint több hétig tart majd. A repülőgépekkel mintegy 180 fős katonai személyzet érkezik a román légierő Bukarest melletti Otopeni támaszpontjára – tették hozzá.