Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO már a jövő év elején összehívná a NATO-Oroszország Tanács ülését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. december 21. 16:46

Készen áll Oroszországgal az érdemi párbeszédre, amelynek szellemében a lehető leghamarabb, már a jövő év elején össze kívánja hívni a NATO-Oroszország Tanács ülését - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár újságíróknak nyilatkozva december 21-én, kedden.

Jens Stoltenberg Nicolae Ciuca román miniszterelnökkel folytatott brüsszeli megbeszélését követően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a feszültség csökkentésére és a fenyegetés megszüntetésére vonatkozó felszólítások ellenére az orosz csapatösszevonás folytatódik az ukrán határon. „Nagyon magas ára lehet bármifajta orosz fellépésnek Ukrajnával szemben” - fogalmazott a NATO-főtitkár.

A főtitkár közölte: a NATO felméri az orosz intézkedések következményeit a szövetséges országok biztonságára, és ahogyan korábban is, fellép a közös védelem mellett. Kiemelte: a tagállamok megközelítése Oroszországot illetően az elrettentésre és a védelemre helyezi a hangsúlyt, de hangsúlyozza a párbeszéd fontosságát. „A NATO és Oroszország közötti párbeszédnek tiszteletben kell tartania az európai biztonságot jelentő alapelveket, figyelembe kell vennie a tagországok aggodalmait és a szövetségesek jogát a NATO területének védelmére” - mondta.

„A NATO nem köt kompromisszumot a tekintetben, hogy megvédhesse szövetségeseit. És nem köt kompromisszumot a tekintetben sem, hogy az európai országok, köztük Ukrajna a saját útját járhassa” - fogalmazott.

A főtitkár kijelentette: a katonai szövetség kiáll Ukrajna önállósága és területi egysége mellett, és támogatja Kijev azon jogát, hogy szabadon megválaszthassa az ország jövőjének irányát. A NATO a politikai és gyakorlati szempontból is szoros kapcsolat kialakításában érdekelt Oroszországgal - tette hozzá Jens Stoltenberg.