Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ukrán védelmi minisztert fogadta Benkő Tibor

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Kertész László, Nagy Gábor |  2021. december 21. 18:00

Katonai tiszteletadással fogadta Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Oleksii Reznikov ukrán védelmi minisztert és Valerii Zaluzhnyi altábornagyot, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokát december 21-én, kedden a Honvédelmi Minisztériumban. A tárgyaláson szóba került a régió biztonsági helyzete, a kelet-ukrajnai válság kérdése, a katonai együttműködés lehetőségei, valamint a Kárpátalján élő magyar kisebbség helyzete is.

IMG_9920

A tárgyalást megelőzően a két tárcavezető, valamint a két ország haderejének parancsnokai négyszemközti megbeszélést folytattak.

A plenáris ülésen Benkő Tibor arról beszélt, hogy elfogadhatatlan számunkra az agresszió bármilyen formája, mindazonáltal hazánk továbbra is a párbeszédet és politikai megoldásokat sürgeti.

Szó volt arról is, hogy Európa biztonságára egyre több fenyegetés és kihívás jelent kockázatot, melyek fokozottan érintik a közép- és kelet-európai térséget. Hazánk biztonságát döntően meghatározza a Nyugat-Balkán stabilitása és az azt befolyásoló tényezők, többek között a tömeges illegális migráció, valamint az abból adódó kihívások. Az ukrán védelmi miniszter beszámolt a határaikon tapasztalható fenyegetésekről, kiemelve a keleti országhatárokon tapasztalható csapatmozgásokat és az illegális migráció jelentette veszélyeket.

ukrán-magyar védelmi miniszteri találkozó KLAC1397

Benkő Tibor megerősítette, hogy Magyarország következetesen kiáll Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi integritása mellett annak nemzetközileg elismert határai között. Ezzel összhangban hazánk osztja a NATO és EU álláspontját a Krím-félsziget bekebelezésére vonatkozóan, és elítéljük a kelet-ukrajnai beavatkozást – tette hozzá a miniszter.

A két ország katonai együttműködése kapcsán elhangzott: bár vannak nyitott politikai kérdések, Magyarország továbbra is több területen nyújt bilaterális támogatást kész hozzájárulni a Szövetség és Ukrajna között folyó gyakorlati együttműködés elmélyítéséhez. Ennek megfelelően hazánk részt vesz az ukrán különleges műveleti erők felkészítésében és több katonai területen is vizsgálja a gyakorlati együttműködés lehetőségeit az ukrán féllel. Elsődleges célunk, hogy a meglévő együttműködési kereteket a lehető leginkább kihasználjuk – tette hozzá a védelmi tárca vezetője.

Benkő Tibor jelezte, hogy Magyarország számára fontos, hogy a kárpátaljai magyarság békességben élhessen szülőföldjén és az ukrán fél biztosítsa a magyar kisebbségnek az eddig megszerzett jogait.

A két fél megegyezett abban, hogy lépeseket tesznek mind a politikai, mind a katonai kapcsolatok javítására.