Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO nem ismeri el a vádakat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 8. 20:56

Tagadta a NATO a líbiai kormány azon vádját, hogy légicsapásaival szándékosan segítené a lázadók előrenyomulását. Mike Bracken, a NATO nápolyi parancsnokságának szóvivője július 7-én csütörtökön leszögezte, hogy az észak-atlanti szövetség nem keveredett bele a földön folyó harcokba. Azt azonban elismerte, hogy a szövetség nyomon követi a Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők és a felkelők összecsapásait.

Háled Hajim líbiai külügyminiszter-helyettes előzőleg azzal vádolta meg a NATO-t, hogy fokozta a Líbia ellen irányuló légi műveleteit, és támogatja a lázadókat az előrenyomulásban. Kijelentette, hogy a szövetség a Tripolitól délnyugatra fekvő Nefúsza-hegységben rendőri ellenőrző posztokra mért csapást, miközben a lázadók Kavalis települést támadták és foglalták el szerdán.

Hajim emlékeztetett arra, hogy a NATO-csapásokban megsemmisült egy üzemanyag-tározó a kelet-líbiai Bregában. A NATO tájékoztatása szerint a Kadhafi-rezsim katonai járműveinek feltöltésére használták a bregai tározót, s ezért rombolták le.

A külügyminiszter-helyettes azt állította: a NATO fokozta erőfeszítéseit, hogy fegyverekhez juttassa a kormányellenes lázadókat. Hozzátette: bizonyítani tudják, hogy arab és nyugati országok kolumbiai zsoldosokat fogadtak fel és küldtek Líbiába. Ezek a zsoldosok csatlakoztak a felkelőkhöz, akik Miszráta irányából közelednek Tripolihoz.

A NATO kételkedik a zsoldosokkal kapcsolatos állításban. “Nem láttunk semmilyen bizonyítékot arra nézve, hogy ez az állítás igaz lenne" – mondta Oana Lungescu, a NATO brüsszeli szóvivője, hozzátéve, hogy ellenben “hiteles, ellentmondásmentes jelentések újra és újra igazolják, hogy a Kadhafi-erők soraiban szolgálnak zsoldosok már évek, évtizedek óta".

A NATO márciusban indított légicsapásokat Líbia ellen. A nemzetközi koalíció arab szövetségeseivel együtt a civil lakosság védelmében hozott ENSZ-határozat alapján lép fel. Az észak-atlanti szövetség a múlt héten közölte, hogy fokozza a nyugat-líbiai katonai célpontok elleni csapásméréseket.

CímkékENSZNATO