Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO továbbra is Grúzia részének tekinti Dél-Oszétiát és Abháziát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 11. 20:51

A NATO továbbra is Grúzia részének tekinti Dél-Oszétiát és Abháziát – jelentette ki november 10-én, csütörtökön Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár Miheil Szaakasvili grúz elnökkel Batumiban közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A NATO-főtitkár üdvözölte Grúzia kötelezettségvállalását, amely szerint nem fog erőszakot alkalmazni Abháziával és Dél-Oszétiával szemben. „A szervezet álláspontja határozott: a két régió Grúzia része és az is marad" – közölte Rasmussen.
A főtitkár hozzátette: a konfliktusok egyetlen megoldási lehetőségét a párbeszédben látják.

1595927155
Rasmussen a NATO-tagság feltételeként ismét felhívta a grúz vezetés figyelmét, hogy fejlessze a választási rendszert, amelynek garantálni kell az egyenlőséget valamennyi jelölt és valamennyi választó számára. Grúziában ki kell alakítani a kisebbség véleményét tisztelő, a szólás,- és sajtószabadságot, valamint bíróság függetlenségét biztosító politikai kultúrát. Felszólította Miheil Szaakasvilit az elnökválasztások tisztaságának és átláthatóságának betartására.
A NATO-főtitkár ugyanakkor azt is megerősítette, hogy amint azt 2008-ban, a NATO bukaresti csúcsértekezletén eldöntötték a tagállamok, Grúzia felvételt fog nyerni a szervezetbe, de addig folytatnia kell az elvárt belpolitikai-, gazdasági és védelmi reformokat.

Anders Fogh Rasmussen a NATO-Grúzia bizottság ülésén vezette a 28 tagállam nagyköveteiből álló küldöttséget.
Közben Dmitrij Rogozin, aki Oroszország állandó képviselője a NATO brüsszeli központjában, propagandafogásnak minősítette a Tbilisziben tartott NATO-grúz bizottsági ülést. Szerinte ugyanis nincs konkrét előrelépés Grúzia csatlakozásában. Szerinte az esemény csupán arra szolgált, hogy meggyőzze a grúz lakosságot: Nyugaton egyértelműen Szaakasvilit támogatják. Mint mondta: „a szövetség abban érdekelt, hogy Grúzia megmaradjon az egyik legnagyobb szállítónak, amely a válságövezetekben, így Afganisztánban is biztosítja az ágyútöltelékeket". Moszkva állandó brüsszeli képviselője úgy tudja, Grúzia arra készül, hogy megnövelje afganisztáni katonai kontingensét, amely így az ausztrált is meghaladja majd létszámában.

Fotó: nato.int