Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A nehéz idők erős embereket teremtenek

Emléktábla-avatás és leszármazotti találkozó Szombathelyen

Szöveg: Szabóné Szabó Andrea alezredes | Fotó: Szakonyi Eszter |  2024. szeptember 30. 14:48

A Szent György Lovagrend és a Grádics Egyesület emléktáblát állított Vas vármegye arany vitézségi éremmel kitüntetett katonáinak emlékére szeptember 28-án, a szombathelyi Katonatörténeti Kiállításon, a katonahősök leszármazottjainak jelenlétében.

202409_Emléktábla avatás Szombathely SZE (6)

Az emléktábla harmincöt, az I. világháborúban arany vitézségi éremmel kitüntetett katonának állít emléket. A rendezvényen beszédet mondott Horváth Tamás, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Örökség Főosztályának vezetője. Kiemelte, hogy a jelen generáció tagjainak kötelessége a hősök emlékének ápolása és hősies helytállásuk köztudatba való visszaemelése.

„Ez az a fontos történelmi kincs, amelyet ébren kell magunkban tartani és tovább kell hagyományozni a következő nemzedékek számára. A mai helyzetben különösen fontos, hogy az eljövendő nemzedékek a múlt hőseit megismerjék. A magyar honvédnek a megfelelő kiképzés, fegyverzet mellett szüksége van olyan erkölcsi tartásra, amelyből erőt meríthet: ez az egykorvolt hősök nélkül elképzelhetetlen” – jelentette ki a főosztályvezető.

202409_Emléktábla avatás Szombathely SZE (5)

Horváth Tamás hangsúlyozta, hogy a mostani biztonsági környezetben és helyzetben erős emberekre van szükségünk, akik ismerik hazánk történelmét, emlékeznek a hősökre, és akiknek a hősök cselekedetei tanulságos példával szolgálnak.

A megemlékezésen köszöntőt mondott Molnár Tamás alezredes, az MH Klempa Kálmán 7. Területvédelmi Ezred Poppr Emil 83. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka.

Az emléktábla avatását követően került sor a leszármazottak immár harmadik találkozójára, ahol Fülöp András tartalékos főhadnagy Vas vármegye katonai emlékezetápolásának gyakorlati tapasztalatairól, az együttműködés lehetőségeiről tartott előadást.