Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folyamatos a szárazföldi haderőnem fejlesztése

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Érdi Róbert |  2024. szeptember 30. 16:33

„Történelmi átalakulás közepén járunk. Több éve zajlik a haderő átformálása, a fejlesztés és az állománynövekedés, aminek immár kézzel fogható eredményei vannak” – értékelte a szárazföldi erők teljesítményét dr. Böröndi Gábor vezérezredes. A Honvéd Vezérkar főnöke a szárazföldi haderőnem napja alkalmából adott át elismeréseket szeptember 30-án, Székesfehérváron.

2024_szarazfoldi_haderőnem

Az idei haderőnemi napon a haderőfejlesztésben elért eredmények mellett a látványos mentalitásváltozást és az alakulatok magas szintű feltöltöttségét egyaránt korszakos sikernek értékelték a megszólalók. A rendezvény keretein belül erőfeszítéseiket megköszönve elismeréseket adtak át a haderőnemben szolgálóknak.

„Magam is szárazföldiként kezdtem katonai pályafutásomat. Azóta sok minden megváltozott: Gidránok, Lynxek és számos más eszköz jelzi a haladást. Figyelnünk kell ugyanakkor a módszereink megújítására is. Modern szakmai attitűdöt igényelnek az új eszközök, illetve a fiatal állomány kiképzésében és irányításában is változnunk kell. A 2010-es években kezdődött az az átalakulás, aminek most a sűrűjében vagyunk” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes.

20240930_szarazfoldi_hadero_allomanygyules_szekesfehervar_ER_013

A Honvéd Vezérkar főnöke szerint az árvízi védekezés megmutatta a különböző haderőnemek és alakulatok szervezettségét, gyors reagálóképességét, mozgékonyságát és vezetőik magabiztosságát. „176 évvel ezelőtt Székesfehérvár közelében, Pákozdnál állította meg a Magyar Honvédség Jellasics seregét. Büszkén mondhatom, hogy a mai honvédek méltó utódai az egykori magyar szabadságharcos katonáknak, és ez az önök munkájának köszönhető” – méltatta az egybegyűlteket.

„Európában máig a szárazföldi az elsődleges, a támogatott haderőnem. Ezt pontosan látjuk korunk fegyveres konfliktusaiban is, amiknek a tapasztalatait folyamatosan beépítjük képzési rendszerünkbe. A Magyar Honvédségben jelenleg prioritás a haderőfejlesztés” – fogalmazott az elismeréseket átadó Szloszjár Balázs dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Művelettervező és Irányító Központ parancsnoka.

A rendezvényen részt vett Pozderka Zoltán ezredes, az MH Szárazföldi Parancsnokság megbízott parancsnokhelyettese és Kaszab Zoltán MH vezénylő zászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa.