Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Lóra magyar, lóra!”

Szöveg: MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár | Fotó: az alakulat felvételei |  2024. október 1. 9:09

A budapesti Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban megnyílt „Lóra magyar, lóra!” kiállításon nyílt tárlatvezetéssel várták a közönséget.

202409_Stefánia_kiállítás_Mh_BHD (5)

A Stefánia Galériában először Nádasdy Borbála grófnő, a történelmi Nádasdy család tagja osztotta meg gondolatait a látogatókkal, majd Sándor Zsolt alezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály parancsnokhelyettese beszélt a kiállításon látható huszár felszerelésekről, öltözetekről, képekről és egyéb tárgyakról, válaszolva az érdeklődők kérdéseire.

A lovak különleges világába ifj. Vastagh György mezőhegyesi ló- és állatportré szobrai, valamint Molnár-C. Pál festményei és grafikái kalauzolják el a látogatókat. A rendezvényt Csillag Péter, a Molnár-C. Pál Műteremház és Múzeum vezetője, az elhunyt festő unokája, a kiállítás kurátora sodró lendületű tárlatvezetése zárta. Az estét Laszlovszky Beáta énekes előadása színesítette, aki magyar népdalokból válogatott a kiállításhoz illő énekeket.

A kiállítás zárónapján, október 12-én, szombaton 16 órától Csillag Péter kurátor ismét nyilvános tárlatvezetést tart azok számára, akik az első alkalomról lemaradtak, és kíváncsiak a művek eredetére, tartalmára, értelmezésére és a hozzájuk kapcsolódó történetekre.