Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Digitális Csapás 2024

Speciális gyakorlat a kibertérben

Szöveg: MH KIBP | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2024. október 1. 10:01

A világ egyik vezető kiber szakterületi szolgáltatójának speciális kiberbiztonsági gyakorlatán vettek részt magyar katonák a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hungária körúti telephelyén, szeptember végén.

202409_Digitális_Csapás_2024_MH KIBP (2)

A nemzetközi cégek, az MH Kiberműveleti Parancsnokság és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által közösen szervezett, speciális képzést is önmagába foglaló Digitális Csapás 2024 névre keresztelt gyakorlat az egyetem Cyber Range (kiberműveleti gyakorlótér) technikai eszközeinek felhasználásával valósult meg.

A parancsnokság mellett az MH Kiber és Információs Műveleti Központ, az MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár, valamint az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ szakállománya is részt vett a rendkívüli eseményen.

A gyakorlat során a résztvevők minden egyes napon más és más szimulált környezetben, csapatokra osztva (Blue team) dolgoztak, ahol a támadó csapat (Red Team) által végrehajtott kibertámadásokat kellett felderíteniük és elemezniük. A kibertámadások teljes életciklusát, az úgynevezett Cyber Kill Chain folyamatot követték végig az információszerzéstől egészen a támadás végrehajtásáig, illetve felmérték a támadók által okozott károkat. Ehhez nyílt forráskódú eszközöket használtak.

202409_Digitális_Csapás_2024_MH KIBP (4)

A gyakorlatba ágyazott képzés célja az volt, hogy a kibervédelem területén dolgozó szakemberek továbbfejlesszék tudásukat, különösképpen a nagyvállalati infrastruktúrákat érintő területeken, valamint gyakorlatot szerezzenek a támadások felismerésében és kezelésében. A feladatok végrehajtása után a résztvevők folyamatos visszajelzést kaptak teljesítményükről, és közösen dolgozták fel az ellenérdekelt fél tevékenységeit, majd javaslatokat tettek a támadások megelőzésére és a rendszer védelmének erősítésére.

A háromnapos gyakorlat, amelyet Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is megtekintett, nagyban hozzájárul a Magyar Honvédség kiberképességeinek fejlesztéséhez, a résztvevőket pedig értékes tapasztalatokkal gazdagította, amelyek elengedhetetlenek a munkájuk végzéséhez ezen a gyorsan fejlődő területen.

202409_Digitális_Csapás_2024_MH KIBP (3)