Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Nemzetközi Büntetőbíróság 25 év börtönre ítélte az ugandai gerillacsoport egyik alvezérét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. május 7. 15:09

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság május 6-án, csütörtökön emberiesség elleni bűntettek és háborús bűncselekmények miatt 25 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Dominic Ongwen ugandai hadurat, az Úr Ellenállási Hadserege (LRA) nevű, hírhedt ugandai gerillacsoport egyik alvezérét.

A Joseph Kony ugandai hadúr vezette milícia alparancsnokát a büntetőbíróság februárban az ellene felhozott hetven vádpontból hatvanegyben - köztük gyilkosságok és nemi erőszak, kínzás és fosztogatás elkövetésében - bűnösnek találta. A 45 éves hadúrra előzetes számítások alapján életfogytiglani börtönbüntetés várt volna, azonban a testület szerint enyhítő körülménynek számított az, hogy Ongwent gyermekkorában elrabolta és erőszakkal besorozta a LRA.

Bertram Schmitt, a bírói kar elnöke, az ítélet kihirdetéskor hangsúlyozta, hogy figyelembe kellett venni Ongwen múltját a döntés meghozatalakor, de hozzátette, hogy a volt hadúr szándékosan követte el brutális bűntetteit. Ongwen ügyvédei ugyanakkor bejelentették, hogy az elítélt fellebbezni fog a határozat ellen.

Ugandát, a Közép-afrikai Köztársaságot, a Kongói Demokratikus Köztársaságot és Dél-Szudánt csaknem húsz éven át félelemben tartotta az LRA, amelynek tagjai - Ongwen vezetésével - gyerekeket raboltak el, akiket katonai szolgálatra köteleztek, és szexuális rabszolgaként tartottak fogva, gyakran megcsonkítvaőket. A mozgalmat irányító Joseph Kony ellen is vádat emelt a hágai bíróság, de őt egyelőre nem sikerült kézre keríteni.